Krema koja vraća mladost?

0

Starenje bi moglo postati mnogo manje dramatično i stresno za ljude – naučnici najavljuju stvaranje posebnih krema koje će da regulišu bore i da ispravljaju kožu!

Britanski naučnici su po prvi put otkrili određene ključne mehanizme starenja ćelija kože, što bi trebalo da omogući razvoj novih, ozbiljnih tretmana protiv starenja.

Prema studiji objavljenoj u dermatološkom časopisu, tim sa Univerziteta u NJukaslu utvrdio je da sa starenjem značajno slabe aktivnosti ključnog metaboličkog enzima u mitohondrijama – “baterijama” za snabdijevanje ćelija energijom.

To otkriće je važan korak koji bi mogao dovesti do proizvodnje krema i kozmetičkih preparata koji bi sprečavali pad u aktivnostima mitohondrijskog kompleksa.

Mark Birč-Maksin, profesor molekularne dermatologije, objašnjava da sa starenjem “baterije” u ćelijama slabe, a količine štetnih slobodnih radikala rastu.

Ovaj proces lako se vidi na ćelijama kože i povećanju broja crta, bora i gubitka čvrstoće kože.

Prema njegovim riječima, nauka sada ima mogućnost da pronađe tretmane protiv starenja koji će biti različito “skrojeni” za razne starosne dobi i pigmentacije kože.

U studijama koje slijede naučnici će pokušati da podrobnije shvate ulogu enzima u starenju kože i drugih tkiva, te pokušati da pronađu metode koje bi mogle usporiti taj proces.