Kreiranje privrednog ambijenta u Zenici

0

Uređenje Poslovne zone Zenica 1 i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta jedna je od kontinuiranih aktivnosti koje realizuje Grad Zenica u saradnji sa Agencijom ZEDA.

U posljede dvije godine, Grad Zenica je u saradnji s Agencijom ZEDA proveo različite aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta među kojima su: čišćenje i prodaja parcela investitorima, sanacija i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže i provedena rekonstrukcija javne rasvjete.

U toku je realizacija radova na izgradnji saobraćajnica i prateće infrastrukture, a postavljena je signalizacija/bilbordi -3D mapa slobodnih i zauzetih površina.

Postavljeni su putokazi za svako preduzeće koje djeluje u Zoni, od ulaza do samog preduzeća, a postavljene su i unificirane table s nazivima preduzeća za svakog stanara Biznis inkubatora Zenica.

Zona je stavljena pod nadzor postavljanjem videonadzora, uklonjene su divlje deponije i postavljene table upozorenja o zabrani nelegalnog odlaganja otpada.

Provedeno je košenje trave, mehaničko čišćenje od gustog rastinja i pranje ulica.

Nakon što je Grad Zenica u periodu od 16. aprila do 31.maja 2019. godine raspisao Javni konkurs o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta putem licitacije u Poslovnoj zoni Zenica 1 u Zenici radi izgradnje poslovnih objekata, Zona je dobila nove vlasnike parcela, te je shodno tome izvršeno ažuriranje mape slobodnih i zauzetih površina u Zoni.

Na ovaj način, korak po korak,  Poslovna zona Zenica 1 svakim danom postaje ugodnija za poslovanje, ambijent u kojem djeluje 86 preduzeća pretvara se u centar poduzetništva i mjesto u kojem svoju priliku za poslovanje dobivaju mala i srednja preduzeća.