Kreditni rejting BiH “B sa stabilnim izgledima”

0

Međunarodna bonitetna agencija “Standard i Purs” potvrdila je kreditni rejting BiH “B sa stabilnim izgledima”, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U obrazloženju analitičara ove agencije navodi se da se očekuje da će BiH i dalje dobijati međunarodnu finansijsku podršku, čime će biti podržane finansije vlada i smanjeni pritisci na platni bilans.

To se, prije svega, odnosi na novi program sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji bi trebalo da bude zaključen u narednih nekoliko mjeseci.

Ovaj program bi omogućio i dodatna finansiranja iz EU i Svjetske banke.

Stabilni izgledi zasnovani su na očekivanjima da će mogući nastavak međunarodnog kreditiranja, uz uslove za obezbjeđenje kredita, učvrstiti politiku u vezi sa reformskom agendom.

“Uporedo sa pregovorima sa MMF-om, vlasti oba entiteta u BiH usvojile su zakone da bi pokrenule aktivnosti u okviru reformske agende, usvojene prošle godine, uključujući zakone o radu, reforme u oblasti poreza na dobit i zakone o unapređenju bankarske supervizije”, navodi se u saopštenju.

Međutim, uprkos mogućem aranžmanu sa MMF-om, analitičari ove agencije očekuju rizike u realizaciji.

Napredak u strukturalnim reformama glavni je uslov za unapređenje poslovnog okruženja i podsticanje ekonomskog rasta.

Kao i proteklih godina, isplate po osnovu novog aranžmana sa MMF-om biće ključne u finansiranju deficita tekućeg računa BiH za ovu godinu.

U izvještaju analitičari agencije navode da je BiH opredijeljena za očuvanje nezavisnosti Centralne banke i valutnog odbora koji zahtijeva adekvatnu pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama.