Kreće izgradnja bloka 7 Termoeletrane Tuzla

0

Višegodišnja priprema za izgradnju bloka 7 u Termoelektrani Tuzla bliži se kraju, prenosi FTV. Nakon duge analize koja je trajala godinu dana, izgradnja bloka sedam u Termoelektrani Tuzla dobila je podršku Savjeta ministara.

Bh. vlada podržala je Projekt izgradnje bloka sedam te s tim u vezi s tim ovlastila predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da premijeru Narodne Republike Kine uputi pismo podrške. Zbog političkih turbulencija i čestih promjena političkih partija koje su činile vlast, na ovom projektu je izgubljeno deset godina u traženju pravog strateškog partnera.

“Prvobitno je bio planiran za 2016, pa 2017. Sada, ako bude sve kako treba, možda može biti gotov 2021. godine”, pojašnjava bivši vođa projekta izgradnje bloka 7 u TE Tuzla Jusuf Merić.

Ovakav projekt, zbog strogih ekoloških standarda, odbila je da kreditira Evropska unija i njene institucije. Zbog toga se EPBiH okrenula Kini, koja će s milijardu i po maraka da kreditira izgradnju bloka sedam.

“Biće finasiran od Exim banke – kineske izvozne banke, s dva odsto kamate i 20 godina za otplatu kredita”, dodaje Merić. Stučnjaci upozoravaju da je blok sedam jedina slamka spasa za rudnik Kreka, koji upošljava oko četiri hiljade rudara, ali i stabilan energetski sistem u BiH.

“Mora se imati u vidu da ovakva ‘ranjena’ Kreka, koja je dovedena pred kolaps, i danas daje oko 40 posto energetskog uglja u Elektroprivredu i eventualnim padom rudnika Kreka ugrozio bi se cjelokupni energetski sistem”, napominje Edin Delić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Tuzla.

Blok sedam bit će zamjenski već dotrajalim blokovima, čiji je vijek trajanja pri kraju. Zbog toga stručnjaci pozivaju vlast da se mora konačno uozbiljiti i hitno riješiti ovo krucijalno pitanje za stabilnost energetskog sektora.

“Imamo viška električne energije na tržištu i ona je jeftina. Sve bankarske institucije, poput IBRD-a, Svjetske banke itd. imaju zabranu da finasiraju termoelektrane. Ostali su samo praktično privatni investitori ili, da se to prevede – ostali su Kinezi”, kaže Merić.

FTV nezvanično saznaje da je Savjet ministara na ovaj način ipak dalo prednost bloku sedam u odnosu na izgradnju termoelektrane u Banovićima, koja je zbog brojnih propusta u projektovanju tek na pola puta.