Kraš ide u dokapitalizaciju za 13 miliona KM

0

Kraš je objavio javni poziv postojećim dioničarima na upis najmanje 62.500 do najviše 125.000 novih dionica, kojima planira prikupiti najmanje 25 miliona kuna (oko 6,5 miliona KM) do najviše 50 miliona kuna (13 miliona KM) novog kapitala, a dionice se nude po jedinstvenoj cijeni od 405 kuna (oko 107 KM) po dionici.

Dioničari Kraša su na glavnoj skupštini krajem avgusta odlučili povećati temeljni kapital za najmanje 25 miliona kuna do najviše 50 miliona kuna, izdavanjem novih redovnih dionica uz uplatu uloga u novcu.

Temeljni kapital Kraša sada iznosi 549,45 miliona kuna (145 miliona KM).

U dokapitalizaciju Kraš kreće, kako je tada rečeno, zbog zadržavanja liderskog položaja na tradicionalnim tržištima zemalja u regiji te jačanja konkurentnost na tržištima EU-a i u prekomorskim zemljama.

Ciljevi dokapitalizacije su i povećanje dugoročne izvore vlastitih sredstava i kapaciteta za dodatnim zaduživanjem, što će pak povećati financijsku stabilnost i kapacitet za nova ulaganja. Istovremeno, kazali su, ključni pokazatelji zaduženosti društva spustit će se na razine najboljih, usporedivih prehrambenih kompanija.

U svojim strateškim planovima kompanija predviđa značajna ulaganja u modernizaciju postojećih proizvodnih pogona i preuzimanje firmi u regiji.

Ponuda dionica u tri kruga

Ponuda će se, kako se navodi u javnom pozivu, provesti upisom i uplatom novih dionica u maksimalno tri kruga, uz poštivanje prava prvenstva dioničara u prvom krugu. Svaki idući krug provest će se samo ukoliko u prethodnom krugu, odnosno krugovima, nisu upisane i uplaćene sve nove dionice.

Prvo na upis i uplatu novih dionica u prvom krugu imat će isključivo postojeći dioničari na čije ime glasi račun nematerijaliziranih vrijednosnih papira kod SKDD-a, na kojem su ubilježene dionice na dan 31. avgusta ove godine.

Prema podacima SKDD-a, najveći pojedinačni dioničar Kraša je Mesna industrija Braća Pivac s 24,98 posto dionica. Slijedi Kraš-ESOP s 19,76 posto, Kraš s 5,64 posto trezorskih dionica, HPB s 1,06 posto itd.