Krajina uskoro dobija prvu vjetroelektranu

0

U selu Teočak u blizini Bihaća u narednom periodu očekuje se izgradnja vjetroelektrane snage do 40 megavata. Radi se o projektu vrijednom između 40-50 miliona KM i prvom projektu ovog tipa na prostoru Bosanske Krajine, piše Klix.ba.

Nakon što je ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona u januaru ove godine raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrane na području sela Teočak, nedaleko od Bihaća, saznalo se i ime budućeg koncesionara. Radi se o firmi IVICOM Consulting iz Zagreba.

Na tender su se javila dva ponuđača: Elektroprivreda BiH i IVICOM Consulting iz Zagreba. Budući da Elektroprivreda BiH, prema riječima ministra privrede USK Vida Šantića, nije dostavila potpunu dokumentaciju, kao pobjednik tendera izašla je firma IVICOM iz Zagreba.

“Odlučili smo da krenemo u proceduru za dodjelu koncesije za vjetroelektranu, te smo prvo krenuli od gradskog vijeća Bihaća, s obzirom na to da se predmetna lokacija nalazi na teritoriji Bihaća. Radi se o građevinskom zemljištu veličine oko 1000 hektara na dvije mikrolokacije i mi smo od Bihaća dobili saglasnost da možemo krenuti u sve procedure vezane za izgradnju vjetroelektrane“, kaže u razgovoru za Klix.ba Vid Šantić, ministar privrede USK.
U narednim danima IVICOM-u će biti i zvanično dodijeljena koncesija na korištenje građevinskog zemljišta u Teočaku za istraživanje, projektovanje, građenje, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju.

“Instalirane vjetrolektrane bi trebale biti pojedinačne snage do 5 megavata, a ukupne snage do 40 megavata. To znači da se predviđa gradnja ukupno osam vjetro-stupova, dok bi cjelokupan projekat izgradnje koštao između 40-50 miliona KM“, ističe Šantić.

Ministar napominje da je intencija ovog ministarstva izgradnja obnovljivih izvora energije, tj. vodenih resursa, vjetroelektrana i solarnih elektrana. Ipak, kako kaže, ništa se ne može desiti preko noći.

“Od 12 do 18 mjeseci traju samo istraživanja, zatim imamo izradu projektne dokumentacije, dok sama izgradnja pogona u prosjeku traje oko godinu dana. Dakle, radi se o dugotrajnom procesu koji traje od 5 do 6 godina, tj. sve do puštanja u pogon vjetroelektrana“, napominje ministar Šantić.

Također, on navodi da se od investitora očekuje da dostavi idejna rješenja budućeg vjetroparka, sa svim definisanim tehničkim i drugim parametrima vezanim za projekt.

Vrijeme na koje se dodjeljuje koncesija je maksimalno 30 godina, počevši od dana puštanja vjetroelektrana u komercijalni pogon.