Do kraja sedmice usaglašena Informacija o izradi transportne strategije

0

Informacija o realiziranim aktivnostima u vezi izrade državne strategije iz oblasti transporta trebala bi biti usaglašena do kraja sedmice, te upućena Vijeću ministara BiH – izjavio je ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom.

U tom pogledu Jusko je zahvalio entitetskim ministrima koji su, kako kaže, dosta toga uradili, kao i nadležni iz državnog ministarstva.

– Nadam se da će BiH do 4. jula, kada je zakazan Samit lidera zemalja zapadnog Balkana, imati transportnu strategiju koja uvjetuje da možemo tražiti sredstva iz EU. Bez toga bit ćemo dosta uskraćeni za ono što državu i njen transportni sistem treba učiniti efikasnijim – rekao je Jusko, dodajući da BiH ne želi biti tačka zagušenja u smislu transportne infrastrukture.

Wigemark je ocijenio ključnim da BiH ima usvojenu transportnu strategiju do Samita, koji će biti nastavak berlinskog i bečkog sastanka a očekuje se da ključne teme budu transportno i energetsko povezivanje, što predstavlja uvjet za evropske integracije.

U suprotnom, naglasio je, značajna sredstva iz međunarodnih finansijskih institucija mogla bi biti ugrožena, navodeći da su pripremljeni projekti za izgradnju mostova i putnih pravaca.

– U tome će entitetske vlade odigrati ključnu ulogu, prije svega u izradi svojih trasportnih strategija, a poslije i u radu na realizaciji tog dokumenta na državnom niovu – kazao je Wigemark. (Fena)