Do kraja godine u Željeznicama RS-a oko 300 radnika manje

0

Novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i novi pravilnik o radu na Željeznicama RS-a, kojim je planirano da to javno preduzeće ovu godinu završi s 2.834 radnika, narednu s 2.684, a 2019. godinu sa 2.534 zaposlena, bit će razmatran na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara, zakazanoj za 13. april.

Željeznice RS-a trenutno zapošljavaju oko 3.100 radnika.
 
Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je danas novinarima u Doboju da je s upravom Željeznica RS-a usaglašen veliki broj pirimjedbi na novi pravilnik, te da bi u naredna dva dana trebalo da budu riješeni problemi koji se, između ostalog, odnose na višak radnika. 
 
-S obzirom na najavljenu izmjenu penzionog zakona, nadamo se da će u prvi mah biti riješen sav višak radnika. Na osnovu sadašnjeg zakona, već imamo ljude koji ispunjavaju uslove za penziju, a koju ne mogu da ostvare jer im nisu uplaćeni doprinosi – rekao je Marin. 
 
Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić tvrdi da su radnici u radionicima najviše oštećeni novom sistematizacijom, jer su ukinuta neka neophodna radna mjesta, dok su ostala s visokom stručnom spremom, a koja nisu potrebna Željeznicama. 
 
Sindikalci su naveli i da neće biti pokretanja disciplinskih postupaka protiv radnika koji su protestirali u martu, kao ni ukidanja satnica, dok će se odsustvo s posla odbiti od godišnjeg odmora ili preraspodjelom narađenih sati. 
 
Novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na Željeznicama RS-a predviđa da se pitanje viška radnika riješava penzionisanjem, raspoređivanjem radnika u druga društva i isplatom otpremnina.