Kraj ere Rothschilda u Austriji

0

Došao je kraj eri Rothschilda u Austriji. Porodica se počela baviti biznisom u toj zemlji oko 1815. i bila je najveći finansijer Habsburške monarhije, između ostalog i u vrijeme kada je Bosna i Hercegovina bila dio imperije, piše BiznisInfo.

Ogranak porodice, koju predstavlja nasljednica Bettina Burr, sada je pristao prodati firmi Prinzhorn Holding GmbH dva fonda u čijem je vlasništvu oko 7.000 hektara zemljišta u Donjoj Austriji, kazala su tri izvora koja su tražila anonimnost jer transakcija još nije uknjižena u zemljišnom registru.

Šuma, oko 20 puta veća od Central parka u Njujorku, dio je imanja koje je Baron Albert von Rothschild kupio 1875.

Nacisti su oduzeli zemlju nakon što je Njemačka okupirala Austriju 1938. a djelimično je vraćena porodici nakon Drugog svjetskog rata. Nasljednica Rothschilda Bettina Looram (majka Bettine Burr) vratila se da živi ovdje do smrti 2012.

Dvije grane porodice tada su podijelile imanje, i oba dijela će sada pripadati Prinzhornu, koji je kupio prvi dio prije godinu dana.

“Ovim se završava era koja je trajala 200 godina”, kaže istoričar Roman Sandgruber, autor knjige  “Rothschild – Uspon i pad kosmopolitske bečke porodice”.

“Habsburgovci su poštovali ovu porodicu i digli su je na nivo plemstva jer su imali koristi od njihovog finansijskog znanja. Katolici Habsburgovci, ipak, uvijek su držali određenu distancu prema jevrejskoj porodici Rothschild”, kazao je Sandgruber.

Kako je sve počelo

Mayer Amschel Rothschild iz Frankfurta početkom 19. vijeka poslao je 5 svojih sinova u različite evropske glavne gradove da posluju sa vladama kojima je nedostajalo novca, a koje su se borile sa izgradnjom željeznica, revolucijama i ratovima.

Familija se podijelila na više grana koje su bile bazirane u Beču, Parizu, Napulju, Londonu i Frankfurtu, koje su podržavale najveće evropske kraljevske porodice.

Salomon Rothschild počeo se baviti biznisom u Beču oko 1815. Porodica je brzo postala najveći finansijer Habsburške monarhije – investirala je u željenice, željezare i postala najveći zemljoposjednik u državi.

Salomon Rothschild pokrenuo biznis u Beču oko 1815.

Jevrejima tada nije bilo dozvoljeno da posjeduju kuće u Beču, pa je Salomon morao odsjesti u hotelu. Nakon što je porodica postala od velike važnosti za vladara, dozvoljeno joj je da kupi kuću.

Salomonov unuk, Albert, 1910. godine je smatran najbogatijim čovjekom u Evropi.

Velika kriza i dolazak nacista

Podorica je izazvala globalnu krizu 1930-ih, kada je njihova banka Creditanstalt propala, što je bio najveći bankrot u istoriji Habsburške monarhije. Tadašnja glava porodice, Louis, morao je rasprodati imovinu koja je pripadala familiji, smanjiti troškove, otpustiti dosta osoblja…

Novi udarac dolazi nakon što su nacisti okupirali Austriju i oduzeli imovinu Rothschildima.

Nakon Drugog svjetskog rata dio imovine je vraćen Rothschildima, ali njihovi nasljednici, osim Louisove kćerke Bettine Looram, uglavnom nisu živjeli u Austriji.

Posljednji Rothschild koji je radio za jednu austrijsku banku bio je Geoffrey Hoguet, koji je radio za Creditanstalt’s investment bank do 1997.

Čuveno sjedište banke Creditanstalt prodato je 2014. i sada se tu nalazi supermarket.

Burr, kćerka Looram, 2015. je donirala Bostonskom muzeju umjetnosti artefakte koje su opljačkali, a kasnije vratili nacisti.

Planovi Prinzhorna

Kupac imovine Rothschilda, Cord Prinzhorn, ujedinit će dvije porodične šume. Kupio je manji dio na 5.400 hektara, prošle godine za 92 miliona eura. Cijena drugog dijela šume je nešto veća, prema informacijama ljudi upoznatih sa slučajem.

Dio šume u blizini Beča

Prinzhorn Holding odbio je komentarisati.

Prinzhorn je, inače, nastao 1853. godine kao mala fabrika papira u mjestu Pitten, oko sat vožnje od Beča.

Otac Corda Prinzhorna od kompanije je napravio velikog evropskog igrača nakon što ju je preuzeo 1970-ih, i firma se sada širi Evropom i zemljama poput Turske.

Šuma koju Prinzhorn kupuje puna je istorijskih objekata koji su izgrađeni prije oko 120 godina i jedno je od najpopularnijih mjesta za planinarenje i pecanje u okolini Beča.

Iz Prinzhorna kažu da vide šumu kao dugoročni izvor sirovina, ali također žele sačuvati istorijske objekte i očuvati zemlju kao mjesto za životinje i ljude koji žele planinariti, pecati ili jednostavno uživati u prirodi.

BiznisInfo