Košarac u Moskvi: Potreban sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović saglasili su se u srijedu da je neophodno pojačti aktivnosti na potpisivanju sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Rusije.

Time bi bile postignute brojne olakšice i poboljšanje uslova za povećanje spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom, čije tržište ima 250 miliona potencijalnih potrošača, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon posjete Košarca Predstavništvu.

Košarac i Perović ocijenili su da bi pokretanje direktne avio-linije između BiH i Rusije bilo dobra osnova za dodatno unapređenje investicija i privrednih veza dvije zemlje.

S tim u vezi posebno su istakli kapacitete postojećih aerodroma u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, ali i onog u izgradnji u Trebinju.

Tokom razgovora je naglašeno da je u narednom periodu neophodno raditi na unapređenju i promociji turističke ponude, uključujući kapacitete vjerskog turizma, Republike Srpske i Federacije BiH u Rusiji, sa naglaskom na turističke potencijale Jahorine, Trebinja, Andrićgrada u Višegradu, Banjaluke, Mostara i Sarajeva.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima unapređenja trgovinskih odnosa i boljem povezivanju domaćih i ruskih privrednika.

Košarac je naglasio značaj jačanja spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom i otvaranja ruskog tržišta za izvoz domaćih proizvoda, posebno mesa, voća i povrća, te sadnog materijala.