Košarac: Namjenska industrija u RS i FBiH bilježi značajan razvoj

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac posjetio je danas 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2021”, koji se održava u Beogradu.

Tom prilikom, on je obišao štandove kompanija namjenske industrije Republike Srpske – Tehničkog remonta Bratunac /TRB/, te vazduhoplovnih zavoda bijeljinskog “Orla” i banjalučkog “Kosmosa”.

Na marginama sajma, ministar Košarac je razgovarao i sa predstavnicima kompanije Unis Gineks iz Goražda.

On je istakao da namjenska industrija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH posljednjih godina bilježi značajan rast i razvoj, te da su domaće kompanije postale prepoznatljive na međunarodnom tržištu.

“Namjenska industrija zauzima značajan dio u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nadležno je za izdavanje isprava za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, te robe posebne namjene. U prošloj godini izdali smo 283 dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, čija je ukupna vrijednost 493.035.572 eura” rekao je Košarac.

Tokom posjete sajmu, Košarac je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem obišao najpoznatiji proizvod TRB-a – multifunkcionalno oklopno vozilo “Despot”, sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije.

“TRB, ‘Orao’ i ‘Kosmos’ su perjanice namjenske industrije Republike Srpske, koje se na beogradskom sajmu pojavljuju kao prepoznatljivi izvoznici vojne opreme i naoružanja”, istakao je Košarac.