Konzum BiH će do kraja godine od domaćih proizvođača otkupiti 18 000 tona voća i povrća

0

Ovogodišnji otkup voća i povrća  Konzuma BiH od domaćih proizvođača premašit će 18.000 tona, a od toga 4.500 tona u zimskom periodu.

Uzgojem kupusa bavi se Mladen Lazić, poljoprivrednik  iz Bijeljine. Ovogodišnji prinos kupusa je dosta dobar, veoma česti kišni periodi pogodovali su urodu, smanjili ulaganja u smislu navodnjavanja, a Mladen očekuje više od 300 t svježeg kupusa.

”Saradnja s Konzumom pomogla je da unaprijedim i povećam proizvodnju povrća. Sretan sam da kvalitetom proizvoda mogu odgovoriti zahtjevima ovako velikog trgovačkog lanca koji pruža šansu domaćim prizvođačima. Dugogodišnja saradnja s Konzumom BiH rezultirala je proljetnim otkupom krastavaca i  paprika, dok u ljetnim mjesecima s mojih plantaža stiže domaća lubenica. Zima je vrijeme kada dospijeva rotkva, mrkva i kupus” – ističe Lazić.

Za sve koje vole spremati zimnicu, u Konzumu mogu uz najbolji omjer cijene kupiti domaći kupus čija  priprema na različite načine  osigurava bezbrižne zimske dane prepune vitamina i bogatih okusa koje nudi ova namirnica.

Kupus po količini vitamina C može parirati limunu i narandži, a bogat je i folnom kiselinom, magnezijem, željezom, fosforom, kalcijem, kalijem i natrijem. Odličan je za probavu, podiže imunitet, a sadrži i indol, tvar koja pomaže u borbi protiv raka.

Kupus možete spremiti na mnoge načine kako bi vaša trpeza bila raskošna i bogata okusima. U našim krajevima, najpopularnija je sarma u kiselom kupusu koja spada među delikatesna tradicionalna jela, dok drugi vole pripremiti kisele salate u kojima je nezaobilazni sastojak kupus.

Svejedno je na koji način ga pripremite, njegove zdravstvene blagodati neće izostati. Ipak, najvažnije je napraviti pravi odabir pri kupovini.