Konkretni potezi za izgradnju autoceste duge 62 kilometra

0

Vršiteljica dužnosti izvršne direktorice za opće, kadrovske i pravne poslove JP Autoceste FBiH Mirnesa Agić održala je jučer radne sastanke sa gradonačelnikom Srebrenika Adnanom Bjelićem i gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem na temu eksproprijacije zemljišta u svrhu izgradnje autoceste Tuzla – Orašje.

Sastanci su bili vrlo konstruktivni i vođeni u pozitivnom i partnerskom okružju. Dogovoreni su rokovi i definirane potrebe kako bi se ubrzali postupci eksproprijacije, a gradonačelnici su potvrdili da će formirati nekoliko timova specijaliziranih za eksproprijaciju, s ciljem ispunjavanja dinamičkih planova projekta.

– Krenuli smo u proces otkupa zemljišta na trasi buduće dionice autoceste između Tuzle i Orašja koja je od strateškog značaja saobraćajne revitalizacije sjevera BiH, odnosno Tuzlanskog i Posavskog kantona. Izrada glavnog projekta za ovu autocestu, odnosno dionicu koja se proteže od Tuzle do Maoče, kao i odgovarajuće studije bit će završeni u junu ove godine. Očekujemo da će tender za izvođača radova na prvim kilometrima moderne autoceste u Tuzlanskom kantonu biti raspisan do kraja godine – kazala je Agić.

Na sastanku je ujedno izražena nada da će Brčko distrikt BiH što prije usvojiti prostorni plan kojim će se odrediti trasa ove autoceste kroz tu regiju i time u potpunosti i paralelno moći raditi na cijelom projektu.

Izgradnja autoceste Tuzla – Orašje, u dužini od 62 kilometra, predstavlja jedan od najvažnijih kapitalnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt će značajno unaprijediti prometnu infrastrukturu na sjeveru zemlje i otvoriti nove mogućnosti za razvoj turizma i privrede.

Sredstva za eksproprijaciju nekretnina u svrhu izgradnje autoceste Orašje ­- Tuzla, dionica Maoča – Tuzla, Lot V Čanići – Tuzla (u dužini od osam km) osigurala je Vlada FBiH.