Konjicu i dolini Neretve prijeti ekološka bomba: ‘Mogli bismo završiti u Opuzenu!’

0

Nove fotografije pokazuju da je izgradnja hidroelektrane “Ulog” u završnoj fazi, objavili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Kako su naveli, hidroelektrana “Ulog” kod Kalinovika je ekološka bomba koja prijeti Konjicu i ostalim naseljima nizvodno.

­- Jači zemljotres i eto nas u Opuzenu… Ranije smo ukazivali na pogubnost realizacije ovakvog projekta na lokalitetu koji karakteriše izuzetno nestabilna geologija tla. Područje Uloga se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima – istaknuli su iz Fondacije.

Posebno je problematična Velja strana koja predstavlja jednu od najnestabilnijih padina u Bosni i Hercegovini i podložna je urušavanju, klizanju i spiranju.

HE Ulog

HE Ulog

– U kombinaciji s jačim zemljotresom i vodenom akumulacijom može da izazove katastrofalnu situaciju nizvodno, prvenstveno u Konjicu i ostalim naseljenim mjestima. Zaštitimo Neretvu, ovo je posljednji apel! – navodi se u objavi koju potpisuje Bahrudin Bandić.