Konaković: Mjesečni gubitak GRAS-a u šest mjeseci smanjen za milion KM

0

Većina Kantonalnih javnih komunalnih preduzeća (KJKP) u Kantonu Sarajevu u posljednjih šest mjeseci ostvarila je pozitivne pomake kada je u pitanju poslovanje, kazao je za Klix.ba premijer KS Elmedin Konaković nakon održanog sastanka s direktorima javnih preduzeća.

Prema njegovim riječima, posebno je važno istaknuti da je mjesečni gubitak KJKP GRAS za prvih šest mjeseci ove godine smanjen za milion i 100.000 KM.

“Iako je GRAS smanjio mjesečni dug za milion i 100.000, on i dalje iznosi dva miliona KM. Poređenja radi, u prvih šest mjeseci ove godine gubitak je 13 miliona, a u istom periodu prošle godine bio je više od 20 miliona KM. Preduzeća koja su ranije poslovala negativno, sada su u pomaku i stanje je dosta zadovoljavajuće. Toplane su poslovale pozitivno i skinuli su čak 700 hiiljada KM starog duga te je potpuno stabilizirana priča o pitanju isporuke plina Kantonu Sarajevo”, kazao je Konaković.

Evidentno je, kako navodi premijer KS, da direktori javnih preduzeća mogu bolje, jer nijedno preduzeće nije išlo ni milimetar nazad, već samo naprijed.

“Međutim, još uvijek nisu zaslužili da ih hvalimo, kao ni da bilo ko hvali Vladu KS, samo trebamo pokazati da možemo i moramo bolje. Današnjim sastankom smo pokušali razbudili neke ljude koji su se bili ustoličili na svojim pozicijama. Osim Toplana, još neke firme iz oblasti ministarstva privrede posluju pozitivno. Značajan napredak ostvarilo je i JP Tržnice Pijace koje je za nekoliko stotina procenatapovećalo svoj profit”, zaključio je premijer KS.

Inače, današnji sastanak je treći po redu koji premijer KS održava s predstavnicima javnih preduzeća i na kojima se mjeri rad i dipronos u jednom kvartalu da bi se na vrijeme reagiralo u slučaju potreba direktora.