KONAKOVIĆ: Broj nezaposlenih smanjen za 3.000 u roku od godinu dana

0

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković objavio je na svom profilu status u kojem govori da se broj nezaposlenih osoba smanjen za nešto više od 3.000 osoba za godinu dana.

On je tom prilikom napomenuo da je bilo dosta komentara koji su govorili kako se broj smanjuje zbog odlaska ljudi iz Bosne i Hercegovine te zbog skidanja sa evidencije.

– Ima naravno i takvih primjera, ali ono što je za nas bitno jeste podatak koji smo danas dobili, zaposlenih je 2.278 više nego u istom periodu prošle godine. Nije to spektakularan broj, ali pokazuje dobar trend i ispravnost do sada poduzetih aktivnosti. Najavljujemo nove mjere aktivnih politika zapošljavanja već od naredne sedmice. Zakon o obrazovanju odraslih, prekvalifikacija, kreditno garantni fond kao podrska malim i srednjim preduzećima, promjena upisnih politika u srednje škole i na fakultete, procesi su koji će dodatno djelovati na povećanje zapošljavanja u Kantonu Sarajevo – napisao je između ostalog Konaković.

Postavio je brojke da trenutno ima 127.664 zaposlenih i 68.886 nezaposlenih te da je to statistika koja je najbolja u zadnjih 7-8 godina.

– Nije za velike pohvale ali je dobro prolazno vrijeme za prvu godinu rada- zaključio je Konaković.