Kompanija Yahoo se povukla iz Kine

0

Američka kompanija Yahoo saopštila je danas da se potpuno povukla iz Kine, navodeći kao razlog ”sve izazovnije poslovno i zakonsko okruženje”, izvijestila je agencija AP.

Kineske vlasti strogo kontrolišu internet u zemlji i traže od kompanija koje posluju u Kini da cenzurišu sadržaj i ključne riječi koje se smatraju politički osjetljivim ili neprikladnim, navodi američka novinska agencija a prenosi Tanjug.

“Zbog sve izazovnijeg poslovnog i pravnog okruženja u Kini, Yahoo paket servisa više nije dostupan u kontinentalnoj Kini od 1. novembra“, navodi Yahoo u saopštenju.

Odlazak koincidira sa sprovođenjem kineskog zakona o zaštiti ličnih podataka, kojim je propisano koje informacije kompanije mogu da prikupljaju o korisnicima i kojim su utvrđeni standardi o tome kako one moraju da se čuvaju.

Kineski propisi takođe obavezuju kompanije koje posluju u zemlji da moraju da predaju podatke vlastima ako se to od njih zatraži, što, prema agenciji AP, otežava zapadnim firmama poslovanje u Kini jer u domovini mogu biti izložene pritiscima zbog popuštanja kineskim zahtjevima.

Američki zakonodavcu su 2007. godine oštro osudili Yahoo zbog predaje podataka o dva kineska disidenta Pekingu, koje je dovelo do njihovog hapšenja i zatvaranja.

Yahoo je već ranije smanjio svoje operacije u Kini, a 2015. je zatvorio i kancelariju u Pekingu, tako da je njegovo povlačenje iz te zemlje više simbolično budući da su neki od njegovih servisa, uključujući i veb portal kompanije, već blokirani.

Ovo je druga velika američka tehnološka kompanija koja je u posljednjih nekoliko nedjelja ugasila poslovanje u Kini. Prošlog mjeseca, Microsoftova platforma za povezivanje profesionalnih kadrova LinkedIn objavila je da zatvara svoj kineski sajt, umjesto kojeg će postaviti oglasnu tablu o slobodnim radnim mjestima.