Kompanija uvela neobično pravilo: Evo šta radnici moraju uraditi da bi dobili bonus na platu

0

Kineska kompanija za proizvodnju papira iz Guangdunga našla se u medijskoj žiži nakon što je tradicionalnu šemu bonusa, zasnovanu na radnom učinku, zamijenila vrednovanjem drugih performansi.

U želji da promoviše zdrav način života, menadžment je odlučio da 100 zaposlenih nagradi na osnovu toga koliko vježbaju.

Primjera radi, radnik koji tokom mjesec dana pretrči 50 kilometara ostvariće pravo na puni mjesečni bonus (u iznosu jedne plate), prenosi Oddity Central.

Ukoliko može da dokaže da je pretrčao više od 100 kilometara za mjesec dana dobiće bonus koji je 130% veći od njegovih primanja.

“Moj biznis može da preživi samo ako su radnici zdravi”, kazao je direktor kompanije Lin Zijong, koji je i sam ljubitelj fitnesa.

Radnici mogu da prate razdaljinu koju su pretrčali pomoću mobilne aplikacije. Program se pokazao kao veliki uspjeh, a Zijong tvrdi da su se svi kvalifikovali za puni bonus.

Lokalni mediji pišu da su zaposleni reagovali pozitivno na promjene.

“Ne samo što smo u dobroj kondiciji, nego smo i plaćeni za to. Dvije muve jednim udarcem”, kazao je neimenovani radnik.

Ipak, mišljenja na mrežama su podijeljena, a pojedinci vjeruju da novi sistem može dovesti do diskriminacije.

“Namjera kompanije je dobra, ali treba da uzmu u obzir sve postojeće uslove ili zdravstvene probleme među zaposlenima”, napisala je jedna osoba.

Druga se nadovezala pitanjem kakvu politiku ima firma prema radnicima koji su u opasnosti od srčanog udara ili ne ispunjavaju uslov za bonus iz drugih razloga.

Ima i onih koji optužuju kompaniju da dovodi u opasnost zdravlje radnika postavljanjem visokih pragova bonusa, prenosi Telegraf.