Kompanija poznata po masovnim otkazima kupila firmu koja upošljava 50 inženjera u BiH

0

HTEC, kompanija za consulting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, sa sjedištem u San Francisku, akvizirala je srbijansku kompaniju SYRMIA iz Beograda, koja jednu od kancelarija ima i u Banjaluci.

Ovom akvizicijom, kako je rečeno, HTEC proširuje svoj tim u i Bosni i Hercegovini i kapacitete u oblasti vještačke inteligencije, mašinskog učenja i embedded softverskog inženjerstva, stvarajući dodatnu vrijednost i nove mogućnosti za klijente i zaposlene obje kompanije.

Timu HTEC-a pridružiće se 250 vrhunskih inženjera, od kojih je više od 50 u BiH, sa iskustvom u različitim oblastima, sa fokusom na embedded softvere, mašinsko učenje i razvijanje naprednih tehnologija u automobilskoj industriji i multimediji.

HTEC je osnovan 2008. godine, kao start-up, u tehnološkom inkubatoru Univerziteta u Beogradu. Danas HTEC privlači najveće inženjerske talente širom Jugoistočne Evrope i prisutan je na 23 lokacije širom svijeta.

HTEC Group su osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kosić, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Čabrilo porijeklom iz Mostara a Kosić iz Mrkonjić Grada.

Razvojni centri nalaze se u našem regionu-u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli, Mostaru, Beogradu, Novom Sadu, Segedinu, Budimpešti, Temišvaru, Bukureštu…

Sjedište kompanije je u Silicijumskoj dolini, u SAD, a poslovna predstavništva i timovi koji se bave dizajnom digitalnih proizvoda su u Londonu, Njujorku, Amsterdamu, Štokholmu, Geteborgu i Miniapolisu.

HTEC sarađuje sa nekim od najinovativnijih i najuspješnijih kompanija na svijetu i pruža im najsloženija inženjerska rješenja i razvoj digitalnih proizvoda, od strategije i konceptualizacije, do finalnog rješenja.

Inače, HTCE je prošle godine bio udarna vijest u medijima nakon što je otpustio oko 200 uposlenika, podsjeća BiznisInfo.ba. Najviše otkaza podijeljeno je u Srbiji i Bosni i Hercegovini. HTEC je, naime, odranije prisutan u BiH, između ostalog su ranije kupili veliku sarajevsku firmu Mistral.

Zbog brojnih otkaza firma je dospjela na prilično loš glas, naročito među potencijalnim novim radnicima.

S druge strane, SYRMIA je osnovana u Novom Sadu, 2018. godine, a razvojne centre ima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Banjaluci. Posjeduje visok stepen ekspertize u domenu mašinskog učenja i razvoju embedded softvera, s fokusom na sistem softvere u različitim oblastima i industrijama.

– Veoma smo zadovoljni što smo ovim strateškim partnerstvom udružili snage sa HTEC-om. Ova akvizicija predstavlja značajan korak na našem razvojnom putu, jača našu ekspertizu i osnažuje nas da razvijamo još inovativnija i tehnološki naprednija rješenja za svoje klijente. Saradnja naše dvije kompanije nosi ogroman potencijal, kako za naše klijente, tako i za zaposlene. Ostajemo vjerni svojim osnovnim vrijednostima i sa velikim entuzijazmom pravimo zajedničke planove za budućnost. Sa nestrpljenjem očekujem predstojeći dinamičan period koji ova transformacija donosi i uspjehe koji će proisteći iz ove saradnje – rekao je Đorđe Simić, direktor operacija kompanije SYRMIA.