Proizvodnja u Bosni i Hercegovini, kako su tada kazali, nije im bila isplativa
Kompanija Ledo plus u utorak je predstavila novu liniju za proizvodnju King sladoleda u Zagrebu, vrijednu 4,2 miliona eura, za koju ističu da je tehnološki iskorak u jačanju kapaciteta i konkurentnosti kompanije na regionalnom nivou, otvarajući dodatne prilike za rast izvoza.
Riječ je o investiciji koja je najavljena krajem 2023. godine, i to baš u vrijeme kada je Ledo ugasio proizvodnju u Čitluku u Bosni i Hercegovini kada je bez posla ostalo 50-ak radnika u tom hercegovačkom gradiću.
Paraleno sa gašanjem proizvodnje u BiH, Ledo je najavio veliku investiciju u Zagrebu, koja je sada i zvanično puštena u rad, podsjeća BiznisInfo.ba.
Kapacitet povećan 200 posto
Nova linija u zagrebačkoj tvornici koristi najmoderniju ekstruzijsku tehnologiju koja omogućuje precizno oblikovanje i rezanje sladoleda različitih formata, uz potpuno automatizirano pakiranje za pojedinačna i višestruka pakiranja.
Kapacitet nove proizvodne linije doseže do 16.000 jedinica na sat, a u kombinaciji s već prethodno postojećom proizvodnom linijom omogućava povećanja kapaciteta proizvodnje King sladoleda na štapiću za više od 200 posto.
U tvornički pogon u Zagrebu ukupno je investirano 21 miliona eura u modernizaciju proizvodnih kapaciteta, automatizaciju i sigurnost proizvodnje, uključujući novu rashladnu opremu i robotske sustave za pakiranje.
Investicija je dio šireg ciklusa ulaganja u lanac opskrbe Ledo plus, ukupno vrijednog 43 milijuna eura, započetog nakon što je Ledo 2021. postao dio Nomad Foodsa, a koji osim već spomenutih ulaganja, uključuje ulaganja i u nove rashladne škrinje, kamione i IT infrastrukturu.
Glavni izvršni direktor Nomad Foodsa Stefan Descheemaeker kazao je kako kroz kontinuirana ulaganja u proizvodni pogon u Zagrebu šire svoju ponudu i prisutnost na području Adriatic regije, oslanjajući se na snagu i prepoznatljivost legendarnog brenda Ledo.
Glavni direktor lanca opskrbe u firmi Nomad Foods Eduardo Bachiega je istaknuo kako kontinuirano ulaganje u zagrebačku tvornicu predstavlja važan iskorak za Ledo plus. Nova proizvodna linija, opremljena najmodernijom tehnologijom, kako je rekao, omogućuje im godišnju proizvodnju do 90 miliona King sladoleda na štapiću, prenosi Hina.
– Ulaganje od 4,2 miliona eura u ovu liniju najveće je pojedinačno ulaganje u bilo kojoj od naših tvornica na 22 evropska tržišta, što jasno potvrđuje našu predanost inovacijama, kvaliteti i održivom rastu u Hrvatskoj. Time dodatno jačamo kapacitete da odgovorimo na sve veće potrebe tržišta te učvršćujemo vodeću poziciju u segmentu zamrznute hrane – istaknuo je.
Glavni direktor za Adriatic tržište u Nomad Foodsu Ivan Babić rekao je da nova proizvodna linija znatno povećava njihovu konkurentnost kako na domaćem tako i na stranom tržištu, podržavajući jasnu strategiju rasta izvoza i jačanja tržišne prisutnosti na međunarodnom nivou.
Ledo plus je od 2021. u vlasništvu Nomad Foodsa, vodeće evropske kompanije za proizvodnju zamrznute hrane sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ledo plus u Hrvatskoj dio je Adriatic klastera Nomad Foodsa kojeg čine i Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini, Ledo Mađarska, Ledo Slovenija, Ledo Crna Gora, Ledo Shpk na Kosovu te Frikom u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.