Kompanija iz Mostara razvija inovacije u upravljanju nekretninama u Švicarskoj

0

Da i u vremenu pandemije bh. dijaspora donosi radna mjesta u domovinu potvrđuje priča mladog tima u Mostaru okupljenog pod vodstvom Vanje Drače Stojnić i Darka Zelenike, koje povezuje i činenica da su svoja iskustva i znanja stekli radeći u inostranstvu. 

Vanja od 2015. godine živi u Švicarskoj, gdje radi kao menadžerica razvoja poslovanja u kompaniji eMonitor. U svom dugogodišnjem radu, fokusiranom na razvoj inovacija i digitalnih proizvoda, doprinose boljem upravljanju i servisima u sektoru nekretenina. Nakon što je ova start-up kompanija u Švicarskoj dostigla brojke od 25 zaposlenih, 58 klijenata i 28 partnera, te preko 60 hiljada stanova koji su bili iznajmljeni preko njihove aplikacije, bilo je vrijeme za korak dalje. 

– Znala sam uvijek da ćemo pokrenuti nešto i u Bosni i Hercegovini. Imamo izuzetne i talentovane mlade ljudi, koji su spremni na učenje, znaju strane jezike i imaju iza sebe obrazovanje i iskustvo koje ih čini konkurentnim na međunarodnom tržištu. Zbog toga smo, s punim povjerenjem, krenuli u realizaciju projekta: osnivanja kompanije Port8 – kazala je.

Firmu su osnovali za vrijeme Covid-19 pandemije u aprilu 2020. godine, u vremenu izazova. 

Otvorena vrata za rast

– Iz mjeseca u mjesec se širi naše poslovanje, jer je upravo zbog pandemije porasla potražnja za digitalnim rješenjima. Sigurni klijenti, dobre veze sa švicarskim tržištem putem naše kompanije emonitor, otvaraju vrata za razvoj i rast – pojašnjava Drača Stojnić. 

Vanja smatra da profesionalci koji rade u različitim sektorima u inostranstvu imaju priliku da povežu svoje kompanije sa Bosnom i Hercegovinom.

Dobra iskustva ovog tima pokazuju da zajednica prepoznaje kvalitetne kompanije, a da mladi žele sigurno zaposlenje, radnu atmosferu u kojoj mogu učiti i razvijati svoje znanje. 

– Radimo sa zajednicom, ohrabrujemo mlade ljude da se uključe. Nedavno smo realizirali radionice iz grafičkog i web dizajna u Čitluku sa Broćanskom udrugom mladih. Nove generacije žele da uče i da steknu nove vještine. To pokazuje i nedavna saradnja sa INTERA Tehnološkim parkom, u okviru koje je naša firma bila domaćin programa ‘Moja praksa’, gdje smo osigurali mladim ljudima prilike za stjecanje prvog radnog iskustva. Konačno, prepoznati smo i od USAID-ovog projekta ‘Diaspora Invest’, koji pomaže ulaganja iseljeništva u BiH. Kroz taj program trenutno zajednički nabavljamo novu opremu i stvaramo okvir da zaposlimo još desetak novih saradnika i saradnica u Mostaru – napominje Drača Stojnić. 

Planiraju širenje tima

Sa partnerom Darkom Zelenikom, IT stručnjakom, koji vodi poslovanje u BiH, Vanja uveliko planira novo širenje tima, i naglašava da bez njegove podrške i stručnosti u IT polju ova saradnja ne bi bila moguća. Darko Zelenika se vratio iz EU sa doktorata u rodni Mostar, da bi zajednički pokrenuli ovaj stat-up i kaže da nikada nije požalio.  

– Naš firma u kojoj se osim posla, važnost pridaje i porodičnom životu zaposlenih, i to je jedna od vrijednosti koju želimo da zadržimo i u budućnosti. Fokusirani smo na razvoj web i mobilnih aplikacija, kompjuterskog programiranja, administracije baza podataka i servera, inovacije i razvoja koji može smanjiti birokratske prepreke, razviti nove usluge i stvoriti okvire kojim ćemo ponuditi AI baze podataka za praćenje tržišta i analize kretanja cijena nekretnina. Veoma je važno da nas partneri u Švicarskoj posmatraju kao kompetentne u ovom sektoru, a uz konkurentne cijene koje nudimo, ‘Port8’ može samo rasti u budućnosti – dodaje Zelenika. 

Vanje Drače Stojnić naglasila je kako su otvoreni za nove profesionalne te pozvala sve mlade stručnjake da im se jave.

– Dobar smo poslodavac, te smo trenutno otvoreni za nove profesionalce. Pozivamo sve mlade stručnjake koji u ovome svemu vide neku svoju šansu, javite nam se. Vrijeme je da pokažemo da naše inovacije i naše ideje mogu biti prepoznate na svjetskom tržištu – zaključuje Drača Stojnić.