Kolike prihode ostvaruje Pfizer od vakcine protiv korone

0

Pfizer je u prethodna tri mjeseca imao prihode od vakcine protiv koronvirusa od 13 milijardi dolara, a tokom dosadašnjeg dijela godine po tom osnovu prihodi su iznosili oko 24 milijarde. Očekuje se da ove godine Pfizer ostvari prihode od vakcine protiv korone od 36 milijardi dolara, a naredne minimalno 29 milijardi.

Kompanija Pfizer izvijestila je dansa da su se zarada i prodaja više nego udvostručili u proteklom tromjesečju, te je povećala izglede za rezultate tokom cijele godine, uveliko zahvaljujući svojoj vakcini protiv Covid-19.

Firma je prijavila prilagođenu zaradu od 7,7 milijardi dolara, 133 posto više u odnosu na godinu ranije. Prihodi su porasli na 24,1 milijardu dolara, ili 134 posto.

Samo poslovanje s vakcinma bilo je odgovorno za više od 60 posto prodaje firme, budući da je prihod od vakcina porastao na 14,6 milijardi dolara sa samo 1,7 milijardi dolara godinu ranije.

Firma je rekla da je njena prodaja vakcina protiv Covida iznosila 13 milijardi dolara. Prihodi izvan poslovanja s vakcinama protiv Covida porasli su za daleko skromnijih 7 posto.

Ove godine vakcina protiv Covida donijela je prihod od 24,3 milijarde dolara. A Pfizer je rekao da očekuje ukupno 36 milijardi dolara od vakcina za cijelu 2021. odnosno još 12 milijardi prihoda u posljednjem tromjesečju godine.

Također je rekao je da na temelju ugovora koje je sada potpisao očekuje prihod od 29 milijardi dolara od vakcine protiv Covida u 2022. I to nije nužno sve.

– Nastavljamo sarađivati ​​s vladama u vezi s potencijalnim dodatnim narudžbama za 2022. – rekli su iz kompanije.

Firma je rekla da sada očekuje ukupne prihode u cijeloj 2021. godini između 81 i 82 milijarde dolara, što je dvije milijarde više u odnosu na prethodne procjene. Također je povećao izglede za zaradu po dionici za oko 3% do 5% iznad onoga što se očekivalo da će zaraditi.