Kolektor zvanično počeo s radom u Prijedoru

0

U prijedorskoj industrijskoj zoni “Celpak” zvanično je počelo da radi preduzeće za proizvodnju komutatora “Kolektor” iz Slovenije.

Direktor prijedorskog “Kolektora” Predrag Zorić pojasnio je da je ovo preduzeće proizvodnju u gradu na Sani pokrenulo krajem 2018. i početkom 2019. godine.

“Danas imamo stabilnu proizvodnju komutatora. Zaokružili smo proizvodni proces koji smo planirali, prve količine komutatora već idu odavde i imamo gotove proizvode koji se direktno iz Prijedora šalju na tržišta širom svijeta”, istakao je Zorić.

“Kolektor” se nalazi na površini od 2.750 kvadrata od čega je 1.000 pod komutatorskim programom, a ostalo je rezervisano za alatnicu i mašinogradnju.

Ovdje su trenutno zaposlena 43 radnika od kojih je osam sa visokom stručnom spremom. Zorić je poručio da “Kolektor” ima do 2025. godine planove za razvoj u Prijedoru.

Zbog pandemije virusa korona vlasnici “Kolektora” iz Slovenije nisu mogli da prisustvuju zvaničnom početku rada ovog preduzeća u Prijedoru. Kako je najavio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, očekuje se da će 2021. godine “Kolektor” početi izgradnju i druge hale te zaposliti nove radnike.

Inač, ova kompanija ima svoje proizvodne pogone i u Laktašima, Klašnicama i u Srpcu, a u njenom proizvodnom programu se između ostalog nalaze komutatori za automobilsku industriju, komutatori za ručne i kućanske aparate i elektrokomponente, kao što su prigušnice i komutatori. Među njihovim najpoznatijim kupcima su Valeo, Bosch, Remy, Mahle, Stihl i drugi.

Saradnja sa srednjom školom

Đaković koji je danas posjetio ovo preduzeće je rekao i da je Mašinska škola iz Prijedora uspostavila uspješnu saradnju sa “Kolektorom”.

Ovo preduzeće zaslužno je što je u prijedorskoj Mašinskoj školi uveden i novi smjer, alatničar. Odjeljenje od 24 učenika posjetilo je danas prvi put ovo preduzeće u kojem će imati praktičnu nastavu.

” Ova škola je prepoznala važnost toga da svoju upisnu politiku usklađuje sa potrebama privrede grada Prijedora. “Kolektor” je prvi potpisao ugovor za obavljanje stručne nastave za učenike Mašinske škole i ova škola je na njihov zahtjev u svoju nastavu uvela i smjer alatničar koji je neophodan ovoj fabrici u budućnosti”, naveo je Đaković.

On je istakao da “Kolektor” obezbjeđuje učenicima materijalnu naknadu tokom praktične nastave,a kao i da učenici Mašinske škole u 33 lokalna preduzeća obavljaju praktičnu nastavu.

Projekat s GIZ-om

On je dodao da je pored proizvodnje, dodatni dio ovog preduzeća razvoj trening centra za alatničare koji je dio zajedničkog projekta sa GIZ-om.

“Radili smo mnogo na novom zanimanju alatničar i to je verifikovano od strane Ministarstva prosvjete i Republičkog pedagoškog zavoda. Zajedno sa Mašinskom školom obezbijedili smo uslove da se upiše prva generacija od 24 alatničara, to smo sebi uzeli za obavezu da krenemo sa prvom generacijom po svim principima obrazovanja koji vrijede u drugim evropskim zemljama, što podrazumjeva primjenu digitalizacije i ostalog što se može primjeniti u obuci”, rekao je Zorić.

On je dodao da će đaci tokom prve godine školovanja posjećivati “Kolektor” sa ciljem da uobliče znanja koja steknu u školi, a da će već od druge godine krenuti njihova obuka u preduzeću.

D. Hadžić