Koja zanimanja će biti najtraženija u budućnosti

0

Koristeći projekcije zaposlenosti i podatke o platama iz americkog Zavoda za statistiku rada, Biznis insajder je napravio spisak 30 dobro plaćenih radnih mjesta koja će biti tražena sljedećih deset godine.

Na popisu dominiraju ekonomska, IT i medicinska zanimanja, javlja Tanjug.

Kako se navodi, budućnost rada izgleda prilično svijetlo, bar za poslovne analitičare, menadžere, ljekare, medicinske sestre i programere, prenosi Poslovni dnevnik.

Americki Zavod za statistiku rada kroz program ”Projekcije zapošljavanja” objavljuje procjene rasta radnih mjesta za stotine zanimanja. Najnovije izdanje uporedilo je podatke iz 2016. godine (koliko je ljudi radilo u odredenim profesijama) s projekcijama za 2026. godinu.

Te projekcije rasta zaposlenosti kombinovane su s prosječnom godišnjom zaradom (osoba iz pojedinih profesija) iz 2017. godine.

Među tih 30 poslova koji ce biti traženi i dobro plaćeni u sljedecoj dekadi su ljekari, posebno hirurzi, zubari, vodoinstalateri, medicinske sestre, upravitelji gradnje, agenti prodaje, nastavnici, vozači teških kamiona i traktora.

Također su navedeni i IT stručnjaci, fizioterapeuti, advokati, menadžeri, marketinški strucnjaci, racunovođe i revizori.