Ko koči gradnju možda i najvažnijeg projekta za Sarajevo

0

Ne nazire se završetak radova na Prvoj transverzali. Iako se ideja rodila krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa izgradnja ovog kapitalnog projekta još nije okončana.

Podsjećamo, ovo je gradska saobraćajnica koja u konačnici treba da poveže autoput i petlju u Vogošći sa Željezničkom stanicom i naseljem Grbavica.

– Ovaj dio od Američka ambasade do Šipa je upitan jer mi nemamo građevinsku dozvolu, da bi dobili građevinsku dozvolu mora nam izdati opština. Opština i Zavod za izgradnju rješavaju imovinske odnose i ti imovinski odnosi su jedan od najvećih izazova koje naše društvo ima za ozbiljne projekte – rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Najveća končnica za izgradnju Prve transverzale je objekat u vlasništvu privatne kompanije Penny i nekoliko okolnih privatnih kuća.

– Trenutno se pokušava postići sporazum između Pennyja i Kantona Sarajevo jer jedan od preduslova da bi se podnio prijedlog za eksproprijaciju je da se s vlasnikom nekretnina pokuša postići sporazum oko naknade – kazala je Belma Bašović, pomoćnica načelnika za imovinsko pravne poslove i katastar.

Više pogledajte u prilogu TVSA: