Ko je trgovac oružjem koji ulaže u namjensku industriju u Vitezu: Rođen je u BiH a počeo je kao zidar

0

Tvornicu eksploziva u Vitezu “Vitezit” u stečaju kupila je prije nekoliko dana kompanija Winsley defence group u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonka Zubaka. Prema navodima lokalnih medija, Zubak je najavio da će u roku od 18 mjeseci ponovno pokrenuti proizvodnju, zaposliti gotovo 500 radnika i uložili 65 miliona eura u kompaniju koja bi trebala proizvoditi četiri hiljade tona baruta godišnje. Prema nekim analizama, postoji i nada da bi ova tvornica ponovo mogla biti najveća u ovom dijelu Evrope.

Novi vlasnici najavili su i kako će prosječna plata u toj kompaniji nakon pokretanja proizvodnje biti značajno iznad prosjeka u Federaciji BiH.

Ko je novi vlasnik “Vitezita”

Zvonko Zubak rođen je 8. marta 1958. u mjestu Bunar kod Plehana u Bosanskoj Posavini gdje je završio srednju ekonomsku školu.  Hrvatski mediji pišu kako je od početka iskazivao vještine u trgovini, a prvog “fiću” zaradio je prodajući obrađeni kamen. Radio je i zidarske poslove.

Nakon odsluženog vojnog roka u Peći, odlazi u Njemačku gdje pronalazi posao na gradilištu. Ubrzo počinje raditi s gipsom, gdje je bila veća zarada. Želio je zarađivati više pa je promijenio posao.

Postao je trgovac automobilima. Prvi veći novac zaradio je prodajom automobila Arapima.

– Njima je bilo važno da imaju klima-uređaj i da su po mogućnosti zelene boje, ja sam ih kupovao i njima preprodavao – njegova je izjava koju su prenijeli brojni hrvatski mediji.

On je 1985. pokrenuo autobusnu kompaniju za prijevoz radnika na privremenom radu u Bosansku Posavinu.

Slobodna Dalmacije piše da je osim radnika, u autobusima, “što legalno, što ilegalno”, uvozio kafu, videorekordere i drugu robu koje nije bilo na tržištu, zbog čega je imao problema sa zakonom. Mediji navode kako je jednom prilikom njegov autobus opkolila policija, nakon pretresa odveli su ga u policijsku postaju i potom mu zabranili ulazak u SFRJ na godinu dana. Kazna je naknadno smanjena na šest mjeseci.

U ratu je učestvovao u naoružavanju Hrvatske. Povezao je hrvatske vlasti i inostrane  dobavljače a početkom devedesetih prema navodima medija dopremio je prve ilegalne pošiljke oružja u Hrvatsku.

U početku je vlastitim kapitalom garantovao za sigurnost transakcija. Hrvatska je kupila i prve MiG-ove zahvaljujući njemu. Poslije se niz godina tužio s Republikom Hrvatskom tražeći da mu za kupovinu raketnog sistema S300 godine 1994. plati 200 miliona dolara.

Bio je na glasu kao iznimno vješt i pouzdan čovjek kada su u pitanju poslovi nabavke oružja.

A osim što se bavi trgovinom oružjem, Zubak posjeduje tvornicu Im-metal u Ozlju kod Karlovca koja proizvodi pištolje “Hrvatski samokres”. U Švicarskoj ima dvije kompanije koje su ekskluzivni distributeri nekih proizvoda Podravke i Kraša. Spominjalo ga se i kao trgovca dragim kamenjem.

Osnovao je i političku stranku, Demokratsku socijalnu uniju – snagu naroda, s kojom redovno izlazi na parlamentarne i lokalne izbore, ali bez uspjeha.

Večernji list je prije nekoliko godina pisao kako ovaj biznismen nosi odijela od nekoliko hiljada dolara, ima privatni avion Falcon 20, neizbježni Ferrari, Mercedes najviše klase te nekoliko BMW-a. Uz četiri njemačka ovčara, u kući ima i skupocjenog rotvajlera, posebno izvježbanog da pronalazi eksplozivne naprave.

Zubak je 2018. godine s kapitalom od 1.000 KM registrovao firmu Winsley Defence Group d.o.o. u Odžaku no ona nema poslovnih aktivnosti.

D.H.