Ko je ruski milijarder koji je kupio Zvečevo

0

Ruski milijarder koji je kupio Zvečevo je Denis Štengelov.

Preko svoje kompanije Flexway Adriatic d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, koja je osnovana u decembru 2023. godine, Štengelov je kupio udio od 75 posto u Zvečevu. Flexway Adriatic d.o.o. je u vlasništvu Flexway DMCC-a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a distribuiše slatkiše, grickalice i slične proizvode za Bliski istok.

Denis Štengelov je rođen 1972. u Gubinu, Rusija. Majka mu je preminula nakon poroda, a ima brata Igora i polusestre Oksanu i Juliju. Ima troje djece i trenutno živi u Australiji, gdje je investirao 20 miliona dolara u sportski kompleks te školu tenisa i golfa na Zlatnoj obali.

Porodicu je uključio u svoje poslovne uspjehe, pa mu je brat Igor poslovni partner, a polusestra direktorica golf-centra i teniske akademije u Australiji, prenose Nezavisne novine.

Otac mu je bio dio komunističke elite, direktor državne farme Nelyubinsky. Brat Igor i polusestra Oksana žive u Rusiji, Denis i polusestra Julija u Australiji, a otac u Ukrajini.

Polusestra Julija je najbliža Denisu, a iz Švajcarske se preselila u Australiju da bi vodila sportski kompleks koji je Denis izgradio prije nekoliko godina.

Početkom karijere bavio se prodajom kućanskih aparata, a kasnije je započeo veleprodaju svježeg sjemena. Uslijedio je uspjeh u proizvodnji i prodaji suncokretovog ulja.

Štengelov je najpoznatiji po preuzimanju tvornice konditorskih proizvoda Yashkino u Kemerovu 1997. godine, koju je preporodio i proširio poslovanje na druge gradove u Rusiji.

Njegova kompanija KDV Grupa kontroliše pet tvornica hrane u Uralu i Sibiru te se bavi proizvodnjom raznih konditorskih proizvoda. Štengelovljevo bogatstvo procijenjeno je na 1,3 milijarde dolara, a ima i udio u lancu supermarketa Yarche! u Rusiji. Yarche! je lanac od 1000 supermarketa diljem Rusije.

Iako je pod sankcijama Ukrajine od 19. oktobra 2022., Štengelovljeva kupovina Zvečeva je legalna jer nije pod sankcijama EU, te nije bilo prepreka za kompaniju u vlasništvu Rusa da kupi kompaniju u Hrvatskoj.

Prema informacijama s ukrajinske stranice Trap Agresor, koja prati zapljene imovine ruskih oligarha, Štengelov je vlasnik kompanije Unisnek Production, koja ima imovinu u gradu Dnjepar procijenjene vrijednosti 440 miliona dolara. Zapljene nije bilo.

Štengelov se neformalno naziva konditorskim kraljem Rusije.

Ukupno grupacija upravlja s 25 različitih brendova s oko 700 vrsta proizvoda, proizvodi 60 hiljada kilograma slatkiša, grickalica i drugih konditorskih proizvoda po satu i za vlastitu distribucijsku mrežu. Među glavnim markama su sjemenke suncokreta Babkin, čokolade i bomboni Babyfox, vafli i keksi Yashkino, čajevi Etre, juhe Maestro Gusten i brojni drugi.

Tokom godina se asortiman vlastitih proizvoda proširio i na higijenske potrepštine, žvakaće gume, konzerve hrane, kafu, tjesteninu i brašno, dječje pelene, voćne sokove itd.

Ukratko, radi se o velikoj korporaciji u Rusiji koja nije jako zastupljena na međunarodnom tržištu. Zvečevo kao konditorska kompanija se savršeno uklapa u spektar djelatnosti KDV Grupe i moguće da se radi o pokušaju izlaska na tržište EU.

Sam Štengelov nije sklon javnim nastupima, ali se zanimanje za njega i njegovu biografiju pojavilo u martu 2018. zbog požara u trgovačko-zabavnom centru Zimska trešnja u Kemerovu, koji je odnio živote bar 60 ljudi, od čega su pola bila djeca.

Objekt u kojem se požar dogodio je u doba SSSR-a bio tvornica konditorskih proizvoda, a zabavno-trgovački kompleks je otvoren 2013. godine s 23.000 kvadratnih metara prostora, koji su uključivali zoološki vrt za kućne ljubimce, dječji centar i kuglanu.

Prema medijskim navodima, zgrada je bila loše konvertirana iz tvornice u zabavno-trgovački kompleks pa nije bilo dovoljno prozora i izlaza s gornjih spratova, a koridori za prolaz su “nalikovali lavirintu”. Prema navodima svjedoka nesreće, u nekim dijelovima se nije čuo požarni alarm, a kasnijom istragom je utvrđeno kako ga je jedan od zaštitara ugasio.

– Prilikom puštanja u rad trgovačkog centra, kao i tokom njegovog rada, teško su prekršeni sigurnosni propisi. Najveći problem je bio taj što su zaključani izlazi za slučaj opasnosti – komentarisala je svojevremeno portparolka ruske Istražne komisije, prenijela je ruska novinska agencija TASS.

Denis Štengelov je u jednom intervjuu tvrdio da je njegov udio u trgovačkom centru u vrijeme požara bio samo manjinski udio s drugim investitorima, ali je obećao platiti odštetu od tri miliona rubalja porodicama svake žrtve.