Ko je najimućnija porodica s bogatstvom od 238,2 milijarde dolara

0

Porodica Valton (Walton), koja je vlasnik maloprodajnog lanca Walmart, najbogatija je na svijetu, a njeno bogatstvo procijenjeno je na 238,2 milijarde dolara.

Portal “Bloomberg” objavio je listu najbogatijih porodica iz cijelog svijeta koje se bave različitim poslovima.

Na drugom mjestu po bogatstvu je porodica Mars, u čijem je vlasništvu istoimeni brend slatkiša. Njeno bogatstvo procijenjeno je na 141,9 milijardi dolara.

Slijedi porodica Koh, čije je bogatstvo procijenjeno na 124,4 milijarde dolara. U vlasništvu ove porodice je istoimena naftna kompanija.

Na četvrtom mjestu je porodica Hermes, koja je vlasnik istoimenog brenda luksuznih torbi. Posjeduje bogatstvo od 111,6 milijardi dolara.

Slijedi porodica Saud, koja vlada Saudijskom Arabijom, a njeno bogatstvo procijenjeno je na 100 milijardi dolara.

Porodica Ambani je na šestom mjestu sa bogatstvom od 93,7 milijardi dolara, a u njenom vlasništvu je konglomerat “Relians”.

Nakon Ambanijevih slijedi porodica Verthajmer (Wertheimer), u čijem je vlasništvu brend “Chanel”. Njeni članovi dijele bogatstvo od 61,8 milijardi dolara.

Džonson porodica se nalaze na osmom mjestu sa bogatstvom od 61,2 milijarde dolara. U vlasništvu ove porodice je finansijska kompanija “Fidelity Investments”.

Slijedi porodica Tomson (Thomson), u čijem je vlasništvu medijska korporacija “Reuters”. Bogatstvo Tomsonovih je procijenjeno na 61,1 milijardu dolara.

Na 10. mjestu je porodica Bohringer (Boehringer), u čijem je vlasništvu farmaceutska kompanija. Njeno bogatstvo procijenjeno je na 59,2 milijarde dolara, prenosi Dnevni avaz.