Ko je milijarder koji je letio u svemir: Napustio školu sa 16 godina, ima firmu u BiH…

0

Britanski poduzetnik Ričard Brenson (Richard Branson) postao je prvi milijarder koji je brodom vlastite kompanije Virgin Galactic letio u svemir i uspješno se vratio na Zemlju.

Brenson, čija se imovina procjenjuje na oko 7,7 milijardi dolara, veoma je specifičan poduzetnik kojeg su kroz život vodile genijalne ideje i strast za avanturama.

Sin šankera i sjuardese, koji nikada nije završio ni srednju školu, razvio je posao počevši od prodaje magazina i muzičkih ploča, a danas mu je glavna preokupacija izgradnja svemirskih brodova. BiznisInfo donosi kratku priču o Brensonu.  

Ko je Ričard Brenson

Rođen je 18. jula 1950. u mjestu Surrey u Engleskoj. Tokom školovanja se patio i napustio je školu s 16 godina nakon čega je osnovao Virgin Records. Biznis je započeo u muzičkoj industriji a kasnije ga razvio u raznim pravcima, uključujući kompaniju za svemirski turizam Virgin Galactic. Brenson je poznat po svom avanturističkom duhu, koji ga je vodio i na putovanje balonom preko okeana.

Mladi poduzetnik

Brenson se biznisom počeo baviti veoma rano. Njegov otac je bio šanker, a majka stjuardesa.

Ričard, koji je patio od disleksije, nije dobro napredovao u školi, da bi je na kraju napustio kada je imao 16 godina. Zadnjeg dana škole njegov nastavnik je za Brensona rekao da će “završiti u zatvoru ili postati milioner u životu”.

Tada osniva magazin za kulturu Student. Prvi broj je podijeljen besplatno u tiražu od 50.000 primjeraka, a trošak je pokriven prihodima od marketinga u iznosu od 8.000 dolara.

Mladi Brenson je 1969. godine živio u londonskoj komuni, a bio je okružen britanskom muzičkom scenom, ali i drogama. Tokom tog perioda dobija ideju da pokrene kompaniju za dostavu muzičkih ploča kako bi finansirao svoj magazin. Kompanija je poslovala skromno, ali dovoljno dobro da mu omogući širenje biznisa, tako da otvara i prodavnicu muzičkih ploča u ulici Oxford. 

S obzirom da je prodavnica dobro poslovala, Brenson otvara i muzički studio 1972. u Oxfordshireu i nastaje Virgin Records.

Virgin Records

Prvi umjetik koji je snimio singl za produkciju Virgin Records bio je Mike Oldfield 1973. godine, a pjesma je odmah postala hit i ostala je na britanskoj top-listi 247 sedmice.

Iskoristiviši pozitivni momenat, Brenson potpisuje ugovore s drugim zvijezdama u usponu, kao što su bili Sex Pistols. Uslijedit će imena kao Culture Club, Rolling Stones i Genesis, nakon čega Virgin Music postaje jedna od 6 vodećih muzičkih kompanija na svijetu.

Poslovna ekspanzija

Brenson ponovo širi svoje poslovanje. Kupuje kompaniju za putovanja Voyager Group 1980. godine, avioprevoznika Virgin Atlantic 1984. itd.

No, nakon toga zapada u finanisijske probleme i 1992. Virgin Recors dolazi u situaciju da se bori za opstanak. Kompanija je godinu kasnije prodata firmi Thorn EMI za milijardu dolara.

Brenson je bio slomljen ovim gubitkom i navodno je plakao na potpisivanju ugovora, ali je odlučio da ostane u muzičkom biznisu.

Godine 1993. osniva Virgin Radio, a 1996. novu muzičku kompaniju V2, koja je kasnije radila s muzičarima poptu Powder Finger i Toma Jonesa.

Njegova grupacija Virgin Group nastavila se širiti i dosegnula je 35 država sa 70.000 zaposlenika.

Biznis je potom proširio kompanijama mobilne telefonije, željezničkog transporta, svemirskog turizma itd. Godine 2010. osnovao je firmu Virgin Hotels koja je ove godine najavila prisustvo u Las Vegasu preuzimanjem Hard Rock hotela.

Svemirski turizam

Posljednjih godina Brenson je uglavnom fokusiran na svemirski turizam.

Brenson je danas obavio let do svemira na VSS Unityju, proizvodu njegove kompanije Virgin Galactic Holding. Nakon što je s još pet osoba bio na rubu svemira, Brenson se vratio na Zemlju.

Sve se dešavalo iznad pustinje u Novom Meksiku, a let koji je trajao oko sat završio je na na pisti u Spaceportu America. Putovanje je bilo, rekao je Brenson, “životno iskustvo”. Ono će biti uvod u komercijalne, turističke letove u svemir.

– Želio sam da odem u svemir otkad sam bio dijete i želim da omogućim stotinama hiljada drugih ljudi tokom sljedećih 100 godina da mogu da odu u svemir – rekao je BBC-u Brenson.

Firma u Bosni i Hercegovini

Kompanija Virgin Pulse Bosnia već nekoliko godina posluje u Tuzli. Ova kompanija je dio firme Virgin Pulse koja je u Brensonovom vlasništvu.

Riječ je o softverskoj kompaniji koja u našoj zemlji konstantno širi kapacitete i upošljava nove mlade, obrazovane kadrove.