Ko je kupac Hotela Tuzla: Od posla iz porodične kuće do imperije

0

Jučer je pred Općinskim sudom u Tuzli održano ročište prodaju nekretnine Hotel “Tuzla”. Za najpovoljnijeg ponuđača proglašen je “Dženex” Tuzla za iznos od 16.650.000 KM.

Firma Dženex je u vlasništvu biznismena Dževada Sakića. Poslovne aktivnosti on je započeo još 1990. godine u obliku STR “Bosanka” u porodičnoj kući, u djelatnosti prehrane.

Dvije godine kasnije osniva privatno preduzeće Dženex u mjestu Dobošnica u Lukavacu, također u djelatnosti veleprodaja i maloprodaja pića.

Godine 1996. ulazi u oblast poslovanja sa građevinskim materijalom.

Nakon toga slijedi gradnja skladišta, poslovnica, salona namještaja, kao i nekoliko vlastitih stambeno-poslovnih objekata.

Poduzeće se danas bavi trgovinom, proizvodnjom i ugradnjom građevinskih materijala i materijala za opremanje interijera, ali posluje i u ugostiteljstvu.

Posjeduju pet prodajnih centara na području grada Tuzle sa okolicom i trenutno zapošljavaju više 150 stalno zaposlenih radnika.

Ovo je druga investicija kompanije “Dženex”, prije nekoliko mjeseci su kupili i hotel Lukavac za iznos od 1.200.000KM.

O Hotelu Tuzla

Podsjetimo, predmet prodaje bilo je zemljište ukupne površine 15.754 m2 i zgrada površine 4.270 m2.

Hotel Tuzla se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, te na bliskoj udaljenosti od svih potrebnih sadržaja (tržni centri, marketi, Panonska jezera, autobuska i željeznička stanica). Od aerodroma je udaljen 12 km.

Hotel  ima 223 sobe, bazen, nekoliko sala (saloni za vjenčanja, konferencijske i sale za sastanke) koje primaju i do 350 ljudi. Hotel ima i 7 ugostiteljskih objekata (restorani, kafići, vinoteka).

Procijenjena vrijednost hotela bila je je 12.138.000 KM.