Ko je Jim Yong Kim, novi / stari predsjednik Svjetske banke

0

Članovi odbora Svjetske banke jednoglasno su se složili da Jimu Yong Kimu povjere još jedan predsjednički mandat. Nominacije za poziciju predsjednika Svjetske banke su završene 15.  septembra, a aktuelni predsjednik Kim je bio jedini kandidat za tu funkciju.

Kimov petogodišnji mandat se zavržava 30. juna 2017. godine. Po nepisanom pravilu, evropske vlade biraju šefa Međunarodnog monetarnog fonda, dok Sjedinjene Države imenuju predsjednika Svjetske banke. Kima je za predsjednika izabrao 2012. godine najveći akcionar Svjetske banke, Sjedinjene Američke Države, a na početku mu je konkurencija bio nigerijski ministar finansija Ngozi Okonjo Iweala. Jim Yong Kim je bio jedini kandidat u procesu koji su kritikovali zaposleni i aktivisti Svjetske banke zbog nedostatka transparentnosti i dominacije SAD-a, prenosi AFP.

Mi vam donosimo najvažnije iz biografije novog / starog predsjednika jedne od najmoćnijih institucija na svijetu.

jim-yong-kim-1Jim Yong Kim je 1. jula 2012. godine postao 12. predsjednik Svjetske banke. Liječnik i antropolog, Kim je posvetio svoj život međunarodnom razvoju tokom više od dvije decenije, nastojeći da poboljša životne uslove za deprivilegovane širom svijeta.  Prije stupanja na funkciju u Svjetskoj banci, Kim je bio predsjednik Dartmouth Collegea, istaknutog  centra za visoko obrazovanje koji je konstantno među najbolje rangiranim akademskim institucijama u Sjedinjenim Američkim Državama. Kim je su-osnivač organizacije Partners In Health (PIH) i bivši direktor Odjela za HIV / AIDS pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Kao predsjednik Dartmoutha, institucije koja nudi obrazovanje iz oblasti medicinskih, tehničkih i poslovnih nauka kao i 19 programa u oblasti umjetnosti i nauke, i čiji je budžet 700 miliona dolara, Kim je uspio smanjiti finansijski deficit a da nijedan od sadržaja nije ukinut. Kim je takođe osnovao Darmouth Center for Health Care Delivery Science, multidisciplinarni institut posvećen razvijanju novih modela pružanja zdravstvene njege i postizanju boljih efekata u zdravstvu uz manje troškove.

Prije ove funkcije, Kim je bio profesor i voditelj katedri na odjelima na Harvard Medical School, Harvard School of Public Health i Brigham and Women’s bolnici u Bostonu. Bio je i direktor Harvard’s François-Xavier Bagnoud Centra za zdravlje i ljudska prava.

Kim je 1987. postao i su-osnivač organizacije Partners In Health. Ova organizacija smještena je u Bostonu i trenutno radi u siromašnim zajednicama na 4 kontinenta. Suprotstavljajući se ranijim konvencionalnim mišljenjima da tuberkuloza otporna na lijekove i HIV / AIDS ne mogu biti tretirani i liječeni u zemljama u razvoju, PIH je uspješno napao ove bolesti integrišući masovne programe liječenja u primarnu njegu na nivou zajednice.

Kao direktor Odjela za HIV / AIDS pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Kim je vodio inicijativu ‘3 do 5’. Bio je to prvi globalni cilj ikad uspostavljen u odnosu na liječenje od AIDS-a. Inicijativa je podrazumijevala liječenje 3 miliona novooboljelih od HIV / AIDS-a u razvijenim zemljama sa antiretrovirusnim lijekovima do 2005. Pokrenut u septembru 2003, ovaj ambiciozni program svoj je cilj ostvario do 2007.

Kim je za svoj rad dobio brojna priznanja. Između ostalog, U.S. News & World Report ga je 2005. godine imenovao kao jednog od “25 najboljih lidera” u Americi a TIME magazin ga je 2006. svrstao na listu “100 najuticajnijih ljudi na svijetu”.

Jim Yong Kim je rođen 1959. godine u Seulu, Južna Koreja. Sa porodicom je preselio u Ameriku u dobi od pet godina. Diplomirao je sa najvišim ocjenama na Univerzitetu Brown 1982. godine a titulu doktora medicine stekao na Harvard Medical School 1991. Titulu doktora nauka stekao je na Harvardu 1993. godine.

Autor: Biznisinfo

Save

Save

Save