Ko je Džordž Soroš: Krio se od nacista, promijenio ime, radio u noćnom klubu…

0

Teoretičari zavjera optužuju Džordža Soroša za pomaganje nacistima, da je htio Budimpeštu da napuni izbjeglicama, započne građanski rat u SAD… Ali to su samo neke od optužbi vezanih uz njegov lik i djelo.

I dok se postavljaju pitanja o istinitosti takvih i sličnih priča, činjenica je da se zapravo jako malo toga zna od 88-godišnjem milijarderu.

Soroš je nekada imao najveći hedž fond – Quantum. Nakon što ga je svojim sinovima ostavio 2011. godine, fokusirao se na svoj lični cilj – kreiranje otvorenijeg društva kroz podržavanje određenih, različitih progresivnih političara.

Soroš je rođen kao Đerđ Švarc u jevrejskoj porodici u Budimpešti 12. avgusta 1930. godine. Kasnije su svoje prezime promenili u Soroš.

Koristeći lažne lične isprave preživjeli su nacističku okupaciju, a Soroš i njegova porodica ostali su u Budimpešti tokom okupacije nacista 1944. do 1945. godine, piše Business Insider, a prenosi Express.hr.

“Umjesto da se pomirimo s našom sudbinom, odupirali smo se toj zloj sili koja je bila puno snažnija od nas. Ne samo da smo preživjeli, već smo uspjeli da pomognemo i drugima”, kaže on.

Mađarsku su ipak napustili 1947. godine, pobjegavši u London kad su u zemlju ušli Rusi. Tamo je radio kao konobar u noćnom klubu i nosač na željeznici. Upisao se na London School of Economics koju je završio 1954. godine.

Dvije godine nakon toga se preselio u Njujork, i dobio posao na berzi radeći za F. M. Mayer. Fond Quantum osnovao je 1973. godine, a kasnije je to postao najveći hedž fond na svijetu.

“Moj uspjeh na finansijskom tržištu dao mi je veliki nivo nezavisnosti, više nego kod drugih ljudi”, kaže.

Godine 2011. postao je penzioner i kontrolu predao u ruke svojim sinovima. Vratio je milijardu investitorima i osnovao porodičnu kancelariju kako bi upravljao porodičnim bogatstvom i prihodima u fondaciji.

Bogatstvo u nekretninama

Tri puta je bio u braku, prvi put oženjen za Analiz Vitčak od 1960. do 1983. godine, zatim za istoričarku Suzan Veber od 1983. do 2005. godine.

Vlasnik kuće s dva stana na Menhentu

Porodica ima nekoliko kuća, uključujući i imanje u Sautemptonu, gdje je milijarder organizovao proslavu svog 80. rođendana 2010. godine. Imao je i stan na Menhetnu, dok je bio u braku sa svojom bivšim suprugom Suzan Veber.

Vlasnik je kuće sa dva stana na Menhetnu, na Petoj aveniji, sa pogledom na Central Park. Takođe je vlasnik i stambenog kompleksa u Katonah, država Njujork.