Ko je bio David Koch: Njegovi proizvodi nalaze se u svakoj američkoj kući

0

Američki biznismen, milijarder i jedan od najvećih donatora Republikanskoj partiji David Koch preminuo je ove sedmice u 79-oj godini. Vijest o njegovoj smrti je potvrdio njegov stariji brat Charles.

Prošle godine David Koch je bio 11. na listi najbogatijih ljudi na svijetu, sa oko 50 milijardi dolara.

Iako Kochovi posjeduju jednu od najvećih kompanija u SAD koja ima prihode kao i Microsoft, o njoj se malo zna, čak i u Americi.

Kompanija kao nijedna druga

Koch Industries se razlikuje od bilo koje druge kompanije. Ne postoji nijedna druga kompanija koja je pod takvom kontrolom jedne porodice a koja je tako velika i raznolika.

David Koch koji je umro u petak, i njegov brat Charles, 83, vlasnici su firme otkako im je otac umro 1967.

Koch Industries nastao je pod nazivom “Wood River Oil and Refining Company” 1940.

David Koch

Još uvijek je glavni igrač u oblasti nafte i plina. No, proširila se na široki konglomerat koji proizvodi širok spektar proizvoda.

Neki Koch proizvodi nalaze se u gotovo svakom američkom domaćinstvu, rekao je Christopher Leonard, autor nove knjige “Kochland”.

“To zvuči nevjerovatno, ali istina je”, rekao je Leonard. “Oni prave senzore za pametne telefone. Izrađuju staklo za prozore. Izrađuju građevinski materijal za zidove kuća. Gorivo. Gnojivo, toaletni papir, čaše, papirnate ručnike…”

Budući da je privatna kompanija, Koch Industries ne objavljuje zaradu ili iznos prodaje.

(Termin privatna kompanija u SAD se koristi za kompanije koje nisu berzanske, napomena BI)

Imaju prihode kao Microsoft

Prema Forbesu, firma je imala godišnji prihod od 110 milijardi dolara u 2017. To je otprilike isti prihod koji je Microsoft prijavio za 2018. godinu.

Jedina američka privatna kompanija koja je veća je prehrambeni gigant Cargill, koji je lani imao oko 5 milijardi dolara više prihoda. No, Cargill je mnogo više usredotočen na temeljnu djelatnost, a u isto vrijeme ima mnogo više vlasnika od Koch Industries.

Dok se David prošle godine povukao kao br. 2 u kompaniji zbog zdravstvenih problema, Charles je ostao izvršni direktor i ne pokazuje znakove prepuštanja. Charles je pokretačka snaga firme.

Odbili izlazak na berzu

Početkom osamdesetih ponuđena im je prilika da firmu izvedu na berzu i privuku ogroman kapital. Odbili su ga. Leonard je rekao da braća žele zadržati kontrolu i tajnost koja je moguća samo ako firma ostane privatna.

David Koch posjedovao je 40% firme.

Privatno vlasništvo im je omogućilo da vode posao onako kako žele, bez brige za reakciju investitora.

“Nisu htjeli da ih Wall Street gleda preko ramena”, rekao je Leonard.

Iako je firma dugi niz godina bila daleko od očiju javnosti, to se počelo mijenjati u posljednjih pet do deset godina zbog političkog doprinosa i lobiranja braće za Republikansku stranku.

“Shvatili su da je njihovo ime postalo vrlo toksično pa su započeli skromnu reklamnu kampanju kako bi pokušali vratiti ugled Koch Industries”, rekao je Leonard.

Inače, mnogi ovu porodicu opužuju za zagađenje planete, borbu protiv radničkih prava, gušenje volje mladih za glasanjem itd. O njihovim mračnim tajnama pročitajte više OVDJE

BiznisInfo.ba