Ko bi mogao kupiti Bloombergovu imperiju

0

Američki milijarder Michael Bloomberg obećao je da prodati svoju kompaniju za obradu finansijskih podataka i medije “Bloomberg LP” ako postane predsjednik SAD.

Postavlja se pitanje ko bi mogao kupiti ovu kompaniju, s obzirom na njenu vrijednost. To će očito morati biti neko veoma dubokog džepa, naprimjer finansijski konzorciji, neka od vodećih tehnoloških kompanija ili pak neko od najbogatijih ljudi na svijetu, prenosi BiznisInfo.

Najbliži konkurent Bloombergovog LP-a, Refinitiv (bivša članica grupe Thomson-Reuters), prošlog ljeta je prodata na Londonskoj berzi za 27 milijardi dolara, što je oko 13 godišnjih profita kompanije.

Ako bi se ovo uzelo u obzir, koristeći isti izračun, uzimajući u obzir i premiju rasta te veličinu kompanija, Bloomberg LP mogao bi vrijediti i do 60 milijardi dolara, procjenjuje konsultantska kuća Burton-Taylor.

Prema Wall Street Journalu, kandidati za kupovinu Bloomberg LP-a mogle bi biti velike berze, ako skupe dovoljno novca. Tu se spominju CME Grupa koja ima tržišnu vrijednost od 75 milijardi dolara, i Intercontinental Exchange koja je nedavno ponudila 35 milijardi dolara za eBay, a sama vrijedi 53 milijarde dolara.

Fondovi privatnog kapitala ključni igrači

Druga mogućnost bio bi jedan od velikih tehnoloških divova poput Microsofta, Amazona ili Googleove matične kompanije Alphabet, budući da oni sve češće žele integrisati finansijske podatke potrošača u svoje poslovanje.

Prema analitičarki “Nucleus Researcha”, Barbari Peck, najvjerojatnija opcija je stvaranje konzorcija kompanija odnosno fondova koji upravljaju privatnim kapitalom, a koji bi bio najveći u istoriji.  

– To će morati biti veliki igrački s puno novca. Pretpostavljam da će biti riječ o privatnom kapitalu, najvjerovatnije konzorciju. Iako velike firme s privatnim kapitalom poput KKR-a “možda nemaju želudac“ za tako veliki posao, mislim da bi grupa tih kompanija to stvarno mogla učiniti – kazala je Peck.

BiznisInfo podsjeća da je KKR na Balkanu poznat kroz suvlasništvo u United grupi, koja je vlasnik brojnih kanala i kablovskih operatera, između ostalog i u BiH. KKR je 2018. prodao većinski, a zadržao manjinski udio u United grupi.  

Inača, kao jedna od mogućnosti za preuzimanje Bloomberg LP-a spominju se i milijarderi poput Warrena Buffetta. Prema Forbesu, Buffett voli monopole i već duže vrijeme traži pogodnu veliku investiciju kako bi uložio dio od svojih 128 milijardi dolara kapitala.

Sigurni prihodi

Bloomberg LP imao je oko 10 milijardi prihoda u 2019. Kompanija pruža vijesti i finansijske podatke za svojih 325.000 klijenta od kojih svaki plaća fiksnu cijenu od 24.000 dolara godišnje.

Osnivač kompanije, Michael Bloomberg, učestvuje u utrci za američkog predsjednika, i rekao je da će prodati kompaniju da bi izbjegao sukob interesa, ako pobijedi na izborima u novembru ove godine.

BiznisInfo.ba