Klijentima banaka u EU prijeti blokada na podizanje depozita

0

Države Evropske unije razmatraju mjere koje bi im omogućile da privremeno blokiraju građane koji povlače novac sa računa, kako bi se spriječio odliv sredstava iz banaka koje su u problemu.

Takav potez ima za cilj da se pomogne u spasavanju zajmodavaca koji su posrnuli ili se smatra da će posrnuti, ali kritičari kažu da bi to moglo da ugrozi povjerenje i možda čak da ubrza povlačenje sredstava sa prvim glasinama o tome da je neka banka u problemu, prenosi Ekonomski Online.

Prijedlog, na kome se radi od početka ove godine, dolazi manje od dva mjeseca nakon što je odliv depozita iz Banke Popular doprinio kolapsu tog španskog kreditora.

Ovaj dokument takođe dolazi usred oštre prepirke među evropskim zemljama u pogledu rješavanja pitanja problematičnih banaka, otprilike deceniju nakon finansijskog kraha koji je natjerao Evropsku centralnu banku da štampa milijarde eura kako bi spriječila prologiranje ekonomskog pada, navodi britanska agencija.

Davanje ovlaštenja supervizorima da privremeno blokiraju bankarske račune klijenata kod kreditora koji su upali u nevolje „izvodljiva je opcija“, navodi se u dokumentu koji je pripremilo estonsko predsjedništvo EU, priznajući da su države članice bloka podijeljene po tom pitanju.

Zemlje EU koje, poput Njemačke, u regulativi na nacionalnom nivou već dozvoljavaju moratorijum na bankarske isplate u slučajevima nesolventnosti, podržavaju ovu mjeru, kažu zvaničnici.

Da bi se pokrile neposredne finansijske potrebe štediša, estonski dokument, datiran 10. jula, preporučuje uvođenje mehanizma koji bi omogućio deponentima povlačenje „bar ograničenog iznosa sredstava“.

Banke, međutim, smatraju da će to obeshrabriti štednju. Estonski prijedlog su razmatrali delegati EU 13. jula, ali nije donijeta nikakva odluka, rekao je jedan zvaničnik iz 28-članog bloka. Rasprava bi trebalo da se nastavi u septembru.

Bilo kakva konačna odluka da bude donijeta, ona zahteva odobrenje poslanika u parlamentu EU.