Klas proizvodi koji nose krunu tradicije i prepoznatljivosti

0

Bosanskohercegovačka kuhinja dugi niz godina nezamisliva je bez određenih proizvoda koji su sastavni dio svakog domaćinstva. Slatke i slane delikatese ne smatraju se ukusnim ukoliko nisu pravljene od Klasovog brašna Zlatni puder, a sadržaj poklona kada idemo najbližima u goste nije potpun bez Bosanskog lokuma. Oba proizvoda su perjanice Klas asortimana i odlikuje ih duga tradicija i prepoznatljiv kvalitet, pa se s razlogom nazivaju i kraljicama ove bh. kompanije.

„ Naš Zlatni puder je namjensko brašno koje proizvodimo još od 1972. godine. Dogodine slavimo veliki jubilej, 50 godina postojanja i s pravom možemo reći da smo ponosni što smo lideri u proizvodnji ove kategorije. Već 50. godina Zlatni puder je tajni pomoćnik u kuhinji za sve one koji svoje goste i najmilije žele počastiti posebno ukusnim pitama i kolačima “, ističe Amela Kalić Terzić, iz marketing odjela kompanije Klas.

Zlatni puder proizvodi se u Klasovom mlinu za preradu pšenice, koji je u jugoistočnoj Evropi najveći i najsavremeniji, potpuno automatizirani mlin, čiji je ukupni instalirani kapacitet 450 tona dnevno. Zahvaljujući novoj opremi, Klas odavno zauzima lidersku poziciju u proizvodnji mlinsko-pekarskih proizvoda u BiH, a tehnolozi Klasa se trude da iz proizvodnje „iznjedre“ autentične proizvode.

To je slučaj i sa Bosanskim lokumom za koji su, iz kulinarske tradicije „posudili“ crtice za recept ovog proizvoda, kako bi sladokusci širom svijeta mogli uživati u originalnom čajnom pecivu. Ovaj posebni delikates napravljen je od najkvalitetnijih sastojaka i upućuje na bogatu i jedinstvenu historiju Bosne i Hercegovne.

„ Lokumi su se, prema pripovijedanjima, spremali samo najdražima – da budu uz njih na dugim i neizvjesnim putovanjima i da ih svojim mirisom podsjete na dom koji su ostavili te da, gdje god da su, osjete da ih prati ljubav. Vremenom je to postala omiljena slastica cijelog svijeta, a prehrambena kompanija Klas d.d. Sarajevo je u ovom dijelu Evrope prvi i jedini industrijski proizvođač lokuma prema originalnoj orijentalnoj recepturi“, navode iz kompanije Klas.