Kladanjski ‘Konjuh’ ide u stečaj: Nijedan stečaj u TK nije donio boljitak radnicima niti firmi

0

Nakon dvadeset godina bezuspješne privatizacije i duge pauze odlučeno je da bude pokrenut stečajni postupak u slučaju kladanjskog “Konjuha”.

Za firmu, koja se nekada isticala vrhunskim ugostiteljsko-turističkim i smještajnim kapacitetima, Kantonalna vlada osim pokretanja stečaja nije vidjela duge prednosti, objavila je FTV.

Iako je procijenjena vrijednost imovine DD Konjuh Kladanj nešto više od osam miliona maraka, a dug ispod 700.000 maraka, Kantonalna vlada kao većinski vlasnik dugo vremena nije mogla iznaći rješenje za dalju egzistenciju ove firme. Donesena odluka o finansijskog konsolidaciji, koja je ubrzo mogla revitalizirati ovo preduzeće, poništena je i prije otvaranja žiro-računa koji je kočio sve aktivnosti poslovanja.

“Vlada TK-a je maksimalno bila transparetna i vezana za to, ali ima federalni zakon o konsolidaciji računa, tako da se nije moglo ući bez stečaja. No, stečaj nije nimalo poguban, jer on može biti i perspektiva”, kaže za FTV Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK-a.

Činjenica, ipak, potvrđuje da u Tuzlanskom kantonu nijedan stečaj nije donio boljitak radnicima niti firmi. S obzirom na to da je dosadašnji federalni Zakon o stečaju proglašen neustavnim, prema mišljenju profesora Zlatana Begića, pravnog eksperta, država mora da iplementira ovu odluku na sve buduće slučajeve. “Ti postupci moraju biti obustavljeni, kada je riječ o normama koje su oglašene neustavnim, inače se to stanje neustavnosti održava i dalje.”

Kladanj je, inače, općina koja je živjela od zimskog turizma. Sad kad su mnogi zainteresovani za ski lift i prenoćište, nedostaje smještajni kapacitet kompleksa Muške vode. “Općina gubi jako puno, prije svega jer kompleks ‘Muške vode’ je brend koji desetak godina nema nikakvih aktivnosti zbog problema oko privatizacije”, ističe kladanjski načelnik Jusuf Čavkunović.

Jedini uposlenik kladanskog Konjuha je direktor, koji već dvije godine bez ikakvih primanja nastoji očuvati imovinu ove firme, ali i kontakte zainteresovanih za turističke ljepote toga kraja. Turizam će, ipak, pričekati neka bolja vremena, dok se stečajni postupci ne privedu kraju, piše Federalna.ba.