Kinezi proizveli novi voz

0

​Kina je proizvela metro voz od ugljeničnih vlakana koji je znatno lakši i energetski efikasniji od tradicionalnih vozova, saopštio je projektant voza CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd.

Voz, nazvan CETROVO 1.0, predstavljen je u Ćingdau, u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

Odlikuje ga kompozitno tijelo i ram od ugljeničnih vlakana koji smanjuje težinu karoserije vagona i okvira postolja za 25 odsto odnosno 50 procenata, čineći ukupnu težinu vozila 11 odsto lakšom u poređenju sa konvencionalnim vozovima, prenosi “Sinhua”.

Liu Đindžu, glavni projektant voza, istakao je da će operativna potrošnja energije svakog voza biti smanjena za 7 odsto. To znači smanjenje emisije ugljen-dioksida za oko 130 tona godišnje, što je ekvivalentno sadnji 101 mu (oko 6.7 hektara) drveća.

Pored toga, korištenje materijala od ugljeničnih vlakana jača snagu karoserije vozila, povećavajući otpornost na udarce i produžavajući dugovječnost strukture. Takođe poboljšava prilagodljivost voza na različite uslove okoline uz smanjenje troškova održavanja.

Metro voz je završio testiranje u fabrici i trebalo bi da bude pušten u saobraćaj u Ćingdau kasnije ove godine, prenosi B92.