Kinezi postali najveći dioničari Deutsche banke, najveće investicijske banke u Evropi

0

Kineski konglomerat HNA pretekao je finansijsku kompaniju Blackrock i postao najveći dioničar Deutsche banke, povećavši udjel u tom njemačkom zajmodavcu na približno deset posto, pišu u srijedu britanski mediji.

Kineska kompanija postala je krupni dioničar najveće investicijske banke u Evropi nakon akvizicije 4,8 posto udjela u martu.

BBC pritom prenosi navode neimenovanih izvora kako finansijska podružnica konglomerata HNA Capital ima ambiciju postati globalna investicijska banka.

Deutsche Bank nastoji prikupiti svježi kapital nakon velikih gubitaka povezanih s istragama i velikim naknadama za ulogu koju su odigrali u globalnom finansijskom krahu 2008. godine.

Odustali su ipak od planirane prodaje Postbanka i umjesto toga izdali nove dionice, prikupivši time osam milijardi eura.

Kineski turistički, logistički i finansijski konglomerat HNA krenuo je pak prije nekoliko godina u niz akvizicija, uključujući kupovinu udjela u američkoj hotelskoj grupi Hilton u oktobru prošle godine. Vlasnici su udjela u nizu kompanija, uključujući avioprijevoznika Hainan Airlines i singapursku podružnicu logističke kompanije CWT. U njegovom je vlasništvu gotovo 2.000 hotela širom svijeta i 1.250 aviona.

Kompanija je osnovana 1993. godine kao regionalni avioprijevoznik. U međuvremenu su njihovi godišnji prihodi dosegnuli nivo od 30 milijardi dolara a zapošljavaju oko 200.000 ljudi, uglavnom u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.