Kinezi poslali pismo namjere, gradiće Blok 7!

0

Državna kineska „Exim banka“ poslala je jučer “Elektroprivredi BiH“ Pismo namjere u kojem je obavještava da pristaje na ponudu bh. delegacije kada su u pitanju vrijeme i rok otplate kredita za gradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, otkriva „Avaz“. Time su zvanično otklonjene sve prepreke za početak gradnje ove termoelektrane, koja predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u BiH i čija je vrijednost 1,4 milijarde KM.

Grejs period

Ovu informaciju potvrdio nam je jučer i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, a sa svime je upoznat i Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije. Pismo namjere u kojem Kinezi pristaju na ponudu, ali i uvjete EPBiH, epilog je uspješnih pregovora koje je predvodio Salkić prije pet dana u Pekingu.

Na taj način, Kinezi su i zvanično pristali da rok otplate kredita bude duži od deset godina uz pet godina grejs perioda, što je bio uvjet bh. delegacije. Izvođač radova je „China Gezhouba Group“.

– Kinezi su, ustvari, pristali na našu ponudu od pet plus 15 godina, dok su oni ranije tražili da to bude pet plus deset godina, što bi značilo vrijeme vraćanja kredita. Pristali su na sve naše uslove. Ovo je velika stvar za Federaciju – kaže Salkić.

Uputiti aplikaciju

Naredni korak je da EPBiH aplicira za kreditni aranžman prema Kinezima, kako bi već u novembru ove godine on bio i potpisan i odobren.

– Ostalo je još da riješimo pojedine stavke ugovora kako bi on bio potvrđen u institucijama BiH i Kine. Ali, to su samo formalnosti. Rok otplate bio je ključan. Mi očekujemo da kreditni aranžman bude potpisan na samitu 16+1 koji će biti održan u Latviji početkom novembra. Tako je već i dogovoreno – rekao nam je Salkić.

Tender za pripremne radove

Prema Salkićevim riječima, ovakvi kreditni uvjeti omogućavaju EPBiH da do kraja godine raspiše tender za pripremne radove.

– Ovi uslovi omogućavaju nam da možemo vraćati kredit iz prihoda EPBiH, tako da bi konačno gradnja krenula početkom 2017. – kaže Salkić.

Brojke

1,4 milijarde KM vrijednost investicije
20 godina rok otplate kredita
450 megavata snaga Bloka 7
18 mjeseci trajat će pripremni radovi

(Dnevni avaz)