Kinezi ponudili 36 milijardi $ za Londonsku Berzu

0

Operater berze u Hong Kongu, kompanija Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX), dostavila je danas ponudu Londonskoj berzanskoj grupi (LSE) za “spajanje dvije kompanije”, u sklopu sporazuma kojim je vrijednost LSE procijenjena na 29,6 milijardi funti (36,6 milijardi dolara).

“Upravni odbor HKEX smatra da su dvije kompanije veoma komplementarne, zbog čega se raduje saradnji sa nadležnim vlastima kako bi se otvorio put ka realizaciji transakcije”, navodi se u saopštenju operatera Hong Kongške berze.

Spajanjem bi se ojačalo poslovanje obje kompanije, bolje bi se pozicionirale na tržištima i u drugim geografskim zonama, a tržišnim učesnicima i investitorima bi bila ponuđena nevjerovatna povezanost na globalnom tržištu, dodaje se u saopštenju.

Iz HKEX poručuju i da će transakciju finansirati kroz kombinaciju raspoložive gotovine i putem novih kreditnog mehanizma, prenosi CNBC.

Odmah nakon najnovije vijesti, akcije LSE su skočile za čak 8,5 posto, da bi nešto kasnije izgubile dio prvobitnih dobitaka.

HKEX je već vlasnik i operater Londonske berze metala, koju je kupio 2012. godine za 1,4 milijarde funti, prenosi Blic.rs.