Kinezi kreću s izgradnjom velikog energetskog objekta u BiH

0

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije Gezouba i predstavnicima Elektroprivrede RS, tj. zavisnih preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici i HE Dabar.

Predstavnici kompanije Gezouba su izrazili zadovoljstvo onim što je u posljednje dvije sedmice učinjeno u pogledu ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta i istakli da bi, prema nekim njihovim procjenama i ovom dinamikom, izgradnja hidroelektrane mogla početi već početkom marta ove godine.

Podsjetimo, Vlada Republike Srpske potpisala je u decembru 2021. godine s kineskom kompanijom China Energy Gezhouba Group ugovor o finansiranju i izgradnji Hidroelektrane Dabar vrijedan 190 miliona američkih dolara, a uz kreditiranje kineske državne banke Eskim, na osnovu garancija Republike Srpske.

Kako je tada istakao premijer Republike Srpske Radovan Višković, HE Dabar je decenijski projekat Hercegovine.

Hidroelektrana čija je ukupna vrijednost oko 650 miliona KM, imat će instalisanu snagu od 159,15 megavata i 251,80 gigavata po satu proizvodnje električne energije.

Hidroelektrana Dabar pripada projektovanom hidroenergetskom sistemu hidroelektrana na Trebišnjici. Sastavni je dio projekta Gornji horizonti rijeke Trebišnjice, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera.

Inače, današnji sastanak ministar Đokić je organizovao kao nastavak sastanka koji je održan 26. decembra prošle godine na temu ubrzanja aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane Dabar, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Na sastanku je konstatovano da su, u skladu sa zaključcima sa prošlog sastanka, provedene potrebne radnje i dostavljeni dokumenti Izvozno-uvoznoj banci Кine, čime su riješena preostala otvorena pitanja i ispunjeni uslovi za povlačenje kreditnih sredstava ove banke za realizaciju pomenutog projekta. Ono što je u tom smislu preostalo je da banka definiše tačne datume za potpisivanje zvaničnih dokumenata po kojima će se vršiti plaćanje odobrenih sredstava.

Ministar Đokić je istakao da Vlada Republike Srpske, kao i on lično, zahtjeva da se aktivnosti na realizaciji ovog projekta maksimalno ubrzaju i da su i prošli i ovaj sastanak organizovani u tom cilju.

Ministar je još jednom ponovio da od svih strana u projektu, Elektroprivrede Republike Srpske, zavisnih preduzeća HE na Trebišnjici i HE Dabar, kao i kineske kompanije Gezouba zahtjeva da učine dodatni napor kako bi projekat nesmetano i bez odlaganja išao naprijed i kako bi radovi na izgradnji ovog objekta krenuli što prije, kao i da redovno izvještavaju Vladu i resorno ministarstvo o svim aktivnostima koje se u tom smislu provode.