Kinezi 15. jula daju finalnu ponudu za Blok 7 TE Tuzla

0

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH, koji je na čelu delegacije koja pregovara s Kinezima o gradnji Bloka 7 TE Tuzli, razgovarao je, 11. jula, u Pekingu s čelnicima Exim banke, piše Avaz.

Delegacija BiH u Pekingu finalne pregovore vodi o roku otplate kredita sa zahtjevom da on mora biti duži od deset godina, uz pet godina grejs perioda. – Iznijeli smo svoj zahtjev državnoj Exim banci. Dobili smo pozitivne signale. Moja očekivanja zaista su velika.

Do petka će nam dostaviti finalnu ponudu, jer tada imaju zakazan sastanak Odbora – rekao je jučer Salkić. Najavljen je i sastanak sa svim pregovaračima, od izvođača radova, predstavnika banke, do predstavnika osiguranja kredita, navodi Avaz.

“Obavit ćemo još jedan krug pregovora, jer nisam zadovoljan ponudom agencije Sinosusre. Ali, petak je ključan. Tada bi se sve trebalo znati”, rekao je Salkić. Gradnja Bloka 7 spada u najveću poslijeratnu investiciju u energetski sektor, čija je vrijednost 1,4 mrld KM.