Kinesko tržište je spremno za bh. firme

0

Povećanje izvoza bh. proizvoda u Kinu, te privlačenje kineskih investicija u BiH bila su glavna očekivanja od učešća bh. delegacije na sajmu 2nd CHINA – CEEC (Central & Eastern European countries) Investment and Trade Expo 2016. koji je nedavno održan u kineskom gradu Ningbo, a koja će se prema riječima izlagača i ostvariti.

Prilike

Na sajmu je izlagalo deset bh. kompanija koje su izuzetno zadovoljne nastupom, a jedna od njih je i kompanija “Anđelić” iz Trebinja, koja se bavi proizvodnjom eteričnih ulja, tečnih ekstrakta, ljekovitog i začinskog bilja.

“Još je rano govoriti o konkretnim poslovima i dogovorima, ali mogu reći da je bilo razgovora, sastanaka. Naime, riječ je o ogromnom tržištu koje zaista nudi velike prilike i mogućnosti”, kazao je za Oslobođenje Radovan Anđelić, vlasnik “Anđelić” d.o.o, koja izvozi širom EU, SAD-a, ali i u Japan.

“Organski proizvodi su šansa i prilika za sve nas u BiH u kojoj imamo toliko obradivog zemljišta koje se ne koristi. Stoga smatram da bi i država trebala bolje da radi, da daje veće poticaje”, naglasio je Anđelić.

Svoje proizvode izložila je i kompanija Natura Line iz Trebinja koja se bavi proizvodnjom meda i proizvoda od meda, ali i hranom za pčele.

Ponude

“Sajam je bio odličan, organizacija isto tako, kao i pozicija našeg štanda. Ostvareni su kontakti sa potencijalnim kupcima, te se ovih dana intenzivno čujemo sa njima, dogovaramo, pregovaramo, pravimo ponude”, kazao nam je Radivoje Maksimović, vlasnik firme Natura Line.

On je dodao kako je Kina ogromna zemlja u kojoj bi bh. proizvodi mogli naći svoje mjesto, samo se treba za to mjesto izboriti, a nada se i pomoći države kroz poticaje proizvođačima. (Oslobođenje)