Kineski “Mint” iz Srbije napada evropsko tržište

0

Grad Loznica ustupio je bez nadoknade dvadeset hektara zemlje u industrijskoj zoni kineskoj kompaniji “Mint” koja bi u tom gradu proizvodnju trebala da pokrene sredinom iduće godine.

Kineska investicija vrijedna je oko sto miliona eura, izgradnja fabrike trebalo bi da počne u najkraćem roku, a Lozničani će dobiti oko hiljadu novih radnih mesta, prenijela je danas Radio-televizija Srbije.

Riječ je o zemljištu u industrijskoj zoni uz magistralni put Loznica-Šabac, prekoputa graničnog prelaza sa Bosnom i Hercegovinom, koje se procjenjuje na oko milion i po eura.

“Osim fabrike i zapošljavanja radnika, oni će u ovom gradu podići i jedan hotel, čiji će kapacitet biti oko stotinak soba, odnosno apartmana”, rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Kompanija “Mint” posluje u oblasti automobilske industrije i svoju proizvodnju ima na više od 30 lokacija u Kini, ali i u Meksiku i Tajlandu.

Srbija je prva zemlja u Evropi, a Loznica prvi grad u Srbiji u kojoj će ta kompanija započeti svoju proizvodnju i odakle će se širiti na evropsko tržište.

Srna