Kineski lider poziva na izgradnju zajednice stanovništva na Zemlji

0

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je međunarodnu zajednicu da poboljša saradnju, izgradi konsenzus i udruži snage za izgradnju “zajednice stanovništva” na Zemlji.

U obraćanju samitu lidera 15. sastanka Konferencije ugovornica (COP15) Konvencije o biodiverzitetu putem video veze u Pekingu, Si je posebno ukazao na hitne potrebe zemalja u razvoju.

Kako je prenijala Kineska medijska grupa, on je također pozvao na veću pomoć i podršku tim zemljama u ispunjavanju dvostrukih zadataka ekonomskog oporavka i zaštite životne sredine.

Ljudske aktivnosti moraju se držati u granicama ekologije i životne sredine, rekao je Si u obraćanju, prenijela je agencija Beta.

Kineski predsjednik pozvao je da se razvoj ekološke civilizacije uzme kao vodič za koordinaciju odnosa čovjeka i prirode.

– Moramo riješiti probleme koje donosi industrijska civilizacija, zadržati ljudske aktivnosti u granicama ekologije i okruženja i sprovesti holističko očuvanje i sistematsko upravljanje planinama, rijekama, šumama, poljoprivrednim zemljištima, jezerima, travnjacima i pustinjama – rekao je on.

Si je rekao i da međunarodno pravo treba uzeti kao osnovu za održavanje poštenog i pravičnog sistema međunarodnog upravljanja.

Veliki sastanak UN-a, otvoren je u ponedjeljak popodne u Kunmingu, glavnom gradu jugozapadne kineske provincije Junan.