Kineski ekonomski rast najslabiji od 1992.

0

Kineski rast pao je u posljednjem tromjesečju na najniži nivo u gotovo tri decenije, dok druga najveća svjetska ekonomija i dalje trpi posljedice trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineski bruto domaći proizvod porastao je za 6 posto u tri mjeseca do 30. septembra, što je najslabija tromjesečna stopa rasta od 1992. godine i pad od 6,2 posto u odnosu na razdoblje april-juni, pokazuju vladine statistike objavljene u petak.

“Trgovinska napetost sa SAD-om je ključni faktor koji utiče na poslovne osjećaje i investicione aktivnosti, iako domaće politike poticanja pokušavaju anulirati negativne uticaje “, rekao je Chaoping Zhu, globalni tržišni strateg za JP Morgan Asset Management.

Brojke lošije od očekivanih objavljene su se samo sedmicu dana nakon što su SAD i Kina postigle privremeno trgovinsko primirje kako bi izbjegle veću štetu po dvije najveće svjetske ekonomije.

“Trenutni pregovori mogu imati pozitivan uticaj na poslovne osjećaje, ali uprkos potencijalnom mini sporazumu, većina američkih carina na uvoz iz Kine i dalje ostaje, nanoseći štetu kineskom izvozu”, dodao je Zhu.

CNN / BiznisInfo