Kineska kompanija otvorila novi rudnik u Srbiji 

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Kine u Beogradu Čen Bo danas su svečano otvorili rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki” kod Bora, koji će Srbiji omogućiti da do kraja godine bude drugi proizvođač bakra u Evropi.

Vučić i Čen su rekli da će novi rudnik, u koji je kineska kompanija “Ziđin” uložila 474 miliona dolara, omogućiti Srbiji da proizvodi gotovo petinu ukupnih količina bakra u Evropi, da zaposli više od 1.200 radnika i dobije moderan zeleni rudnik sa najvišim standardima u zaštiti životne sredine.

Ističući da je danas veliki dan za Srbiju i Bor, Čen je rekla da je kompanija “Ziđin” kao vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor znatno doprinijela saradnji Srbije i Kine, ali i podizanju standarda naroda obje države.

Vučić je naglasio da će novi rudnik donijeti ogromnu korist Srbiji i Boru jer je danas cijena bakra premašila 10.000 dolara po toni.

“Srbija će biti drugi najveći proizvođač bakra u Evropi iza Poljske. Ovde ćemo imati i mnogo zlata, posebno iz donjeg sloja. To će bito prilika da Narodna banka Srbije po povoljnim cenama kupuje zlato, koje moramo da kupujemo da učvrstimo naše rezerve i tako se odupremo izazovima koji nas čekaju”, rekao je Vučić.

On je ukazao da bez kineskih partnera Srbija ne bi imala šansi da realizuje ovako značajnu investiciju.

“Ulazeći u ovu flotaciju, mogli ste da vidite koliko smo mi bili daleko u tehnološkom napretku. Ovo mi sami bez kineskih prijatelja ne bismo mogli na ovom nivou ni za 20 godina da napravimo. To pokazuje koliko moramo da učimo i napredujemo da bi išli u korak sa svetom”, rekao je Vučić.

Svečanom otvaranju novog rudnika prisustvovali su bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar energetike i rudarstva Zorana Mihajlović, ministar zaštite živodne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Rudnik bakra i zlata “Čukaru Peki” prostire se na više od 16 kilometara kvadratnih.

Procijenjena količina rude u gornjoj zoni ležišta iznosi 46,1 milion tona sa sadržajem bakra u rudi od 2,71 odsto i zlata od 1,7 grama po toni.

Očekuje se da će nakon početka eksploatacije bakra i zlata njen godišnji kapacitet gornje zone rudnika iznositi 3,3 miliona tona, te da će se povećati proizvodnja koncentrata bakra.

Ekonomisti ukazuju da će otvaranje novog rudnika znatno uticati na povećanje bruto dmoaćeg proizvoda, rast prihoda na lokalnom nivou i razvoj Bora i cijele istočne Srbije.

Srna