Kineska ekonomija raste više od očekivanog

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) povisio je procjenu rasta kineske ekonomije za ovu godinu na 8,4 posto. Ovo je povećanje u odnosu na prognozu iz januara od 0,3 posto.

Ista institucija predviđa da će kineska ekonomija u 2022. rasti za 5,6 procenata, pišu Biznis i finansije.

Za ovako dobre privredne rezultate Kina može da se zahvali efikasnim mjerama suzbijanja pandemije, snažnim javnim investicijama i monetarnoj politici koju je tokom krize vodila njena centralna banka.

Ono što pak može negativno uticati na kineski rast, odnosno što ga može usporiti, su tenzije između SAD i Kine, dodaje MMF.

Prema prognozi Fonda, osim kineske, u svijetu će u 2021. godini rasti i mnoge druge ekonomije. Primjera radi, Indija bi mogla da zabilježi impresivan rast od 12,5 posto.

Međutim, pošto neće svi bilježiti ovako dobre ekonomske rezultate, MMF predviđa da će globalna ekonomija ove godine u prosjeku porasti za šest posto, dok bi naredne taj rast mogao da iznosi 4,4 procenta.

Ovo je takođe bolja prognoza od prethodne, a kako stoji u saopštenju Fonda, razlog za nju je napredak vakcinacije koji bi mogao ubrzati ekonomski oporavak svijeta.