Kineska ekonomija porasla 8,1 posto u 2021.

0

Kineska ekonomija porasla je u 2021. godini 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala covida 19 koje su zakočile potrošnju.

Druga ekonomija svijeta snažno se oporavila na početku prošle godine od posljedica pandemijske krize koja je zakočila tempo rasta u 2020. na samo 2,2 posto, prema revidiranim podacima.

Vlada je za 2021. zacrtala stopu rasta “iznad šest” posto, a aktivnosti su nadmašile očekivanja i do trećeg tromjesečja dosegnule su stopu rasta od 4,9 posto u odnosu na godinu ranije. U cijeloj 2021. ekonomija je porasla najsnažnije od 2011. godine.

U posljednja tri mjeseca stopa rasta kliznula je na 4,0 posto, odražavajući stroga ograničenja kojima je Peking nastojao suzbiti opetovano širenje koronavirusa. Mjere su pogodile potrošnju, a kraj godine obilježilo je i veliko poskupljenje energenata.

U decembru je tako promet u maloprodaji porastao samo 1,7 posto u odnosu na godinu ranije, najslabije od avgusta 2020.

Industrijska proizvodnja uspješno se nosila s teškim okruženjem i uvećana je 4,3 posto na kraju godine, nakon 3,8-postotnog rasta u novembru.

Na kvartalnom nivou BDP je u razdoblju od oktobra do decembra porastao 1,6 posto, signaliziravši ubrzanje aktivnosti u usporedbi s trećim tromjesečjem kada su aktivnosti porasle samo 0,7 posto, prema revidiranim podacima.

Kineski čelnici obećali su veću podršku ekonomiji koja se suočava s višestrukim preprekama u 2022. Centralna banka tako je u ponedjeljak smanjila kamate na srednjoročne zajmove prvi put od aprila 2020. godine.

Hina